Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 28 juni 2012

Weer twee scholen dicht

De openbare school te Nieuwdorp in beter tijdenDe krimp slaat weer toe in de gemeente Borsele. Weer betalen scholen het gelag van dalende inwoneraantallen en dientengevolge minder kinderen.

Na de openbare basisscholen in Ellewoutsdijk en Baarland gaan nu ook de openbare scholen de Octopus in Nieuwdorp en de Poel in 's-Heer Abtskerke definitief op slot. De Octopus sluit met ingang van het schooljaar 2013-2014 de deuren. De Poel gaat een schooljaar later dicht.

De opheffingsnorm van openbare basisscholen in de gemeente Borsele bedraagt 23 leerlingen. Op De Octopus zitten er nu 28. "Punt is echter dat 16 van de 28 leerlingen in de hoogste groepen zitten."

De Poel telt weliswaar nu nog dertig leerlingen maar er zitten er slechts vijf in de groepen een tot en met vier. "En er zijn heel weinig 0- tot 3-jarigen in het dorp. De kans dat deze school dus meer leerlingen krijgt, is nihil. Uit het oogpunt van kwaliteit en ontwikkeling van het kind is het niet langer verantwoord deze school open te houden. Het is geen prettig verhaal maar ouders zijn ook heel realistisch. Ook zij zien dat het niet anders kan."

De pijn bij de Octopus valt mee omdat de meeste leerlingen kunnen uitwijken naar de christelijke school de Regenboog in Nieuwdorp. Voor de kinderen van de Poel is er op 's-Heer Abtskerke geen alternatief. Zij zijn aangewezen op scholen in de omgeving (Goes, 's-Gravenpolder, Nisse of Heinkenszand).

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.