Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 1 mei 2012

Nazaten Lancastervliegenier komen naar crashlocatie in Nieuwdorp

Een animatie van een Lancaster B MKIIIDrie kinderen van een vliegenier die in 1945 met een Lancastervliegtuig neerstortte in Nieuwdorp bezoeken op Bevrijdingsdag, zaterdag 5 mei, de plaats waar hun vader is omgekomen. Het gaat om nazaten van de wireless-operator Philip Athol Tennant die aan boord was.
Op 20 maart crasht net buiten Nieuwdorp een Lancaster MKIII. Het toestel was die morgen opgestegen van vliegbasis Mildenhall voor een missie in het Ruhrgebied. Het toestel werd boven Schouwen-Duiveland door Flak geschut geraakt en vloog vervolgens richt Zuid-Beveland. Bij Nieuwdorp verloor het een vleugel en crashte net buiten het dorp. Alle bemanningsleden vonden hierbij de dood. De Motor van dit toestel is in 2010 opgegraven en is te bezichtigen bij het Bevrijdingsmuseum.

Op de plaats van de crash is nu een woonzorgcentrum gebouwd van R&B Wonen. De twee nieuwe straten bij het complex zijn Baconstraat en Lancasterstraat gedoopt, naar de bevelvoerder en het toestel. Daar wordt dit voorjaar een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ramp. Daarbij zal de enige nog vliegende Lancaster komen overvliegen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.