Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 5 april 2012

Thermphos-onderzoek: Sloegebied ongezond voor kind

De provincie laat onderzoeken waarom kinderen in dorpen rond het Sloegebied gemiddeld vaker last hebben van luchtwegirritaties en astma. Vooral in Nieuwdorp en Borssele zijn er onder kinderen bovengemiddeld veel klachten over de luchtwegen.

Dat geldt niet voor voor volwassenen. Daarnaast klagen werknemers van bedrijven in het Sloegebied het vaakst over niezen en vermoeidheid. Dat blijkt uit het gezondheidsonderzoek naar de effecten van de uitstoot van de fosforfabriek Thermphos in het Sloegebied, dat woensdagavond in Nieuwdorp werd gepresenteerd aan inwoners van dorpen rond het industriegebied. Thermphos ligt sinds 2010 onder vuur vanwege (zware) overtredingen van de milieuwetgeving. Het chemiebedrijf stootte onder meer te veel dioxine, zware metalen en ammoniak uit. De provincie liet dat als handhavende instantie te lang toe. In 2011 werd de milieuvergunning aangescherpt en trof Thermphos maatregelen om de uitstoot terug te dringen. Er zijn wel tegen de veertig overschrijdingen geconstateerd, waarbij één keer een dwangsom uitmondde in een boete.

Het onderzoek van GGD, RIVM en provincie laat evenwel zien dat de chemische afvalstoffen en zware metalen die Thermphos uitstoot, de luchtkwaliteit niet dramatisch aantasten. "Alle gevonden stoffen blijven onder de gezondheidskundige normen", meldt het onderzoek. Kanker en chronische gezondheidsklachten komen in en rond het Sloegebied niet vaker voor dan elders in Zeeland. Daar volgt geen verder onderzoek naar.

Thermphos dossier Omroep Zeeland.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.