Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 24 januari 2012

Doek valt voor 2e kerncentrale

Doek valt voor 2e kerncentraleDelta ziet voorlopig af van bouw tweede kerncentrale

Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In de afgelopen tijd is gebleken dat de combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen, moet leiden tot de conclusie dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd. De aandeelhouders zijn vandaag geinformeerd dat de plannen voor een tweede kerncentrale de komende 2 tot 3 jaar niet worden doorgezet. Delta zal zodra de omgevingsfactoren verbeteren het project weer oppakken.

Delta besloot vorige maand een besluit over het starten van het traject om te komen tot een vergunning voor de tweede centrale met een half jaar uit te stellen. Directeur Peter Boerma stapte daarna op.

Delta meldde maandag dat de afgelopen tijd is gebleken dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd. Er is overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen.

Delta blijft geloven in de voordelen van kernenergie zoals de lage kostprijs op lange termijn en de enorme reductie van het broeikasgas CO2. Een nieuwe kerncentrale zou op zijn vroegst pas in 2020 in gebruik worden genomen. Delta zal blijven investeren in nieuwe capaciteit om energie op te wekken. ,,Er zijn diverse opties die een kortere implementatie in tijd hebben dan kernenergie,'' aldus Delta.

Het besluit tot uitstel is ook ingegeven door het slechte investeringsklimaat en onzekerheid over het beleid rond verhandelbare rechten voor uitstoot van het broeikasgas CO2.

RWE
Ook RWE haakt af voor bouw nieuwe kerncentrale.

Het Duitse energieconcern RWE stelt de plannen voor een tweede kerncentrale voorlopig uit. Volgens een woordvoerder van RWE is er, door het huidige economisch klimaat, een te groot risico dat de miljardeninvestering niet wordt terug verdiend.

Doordat ook RWE de plannen voor een vergunningaanvraag uitstelt, zijn er nu helemaal geen serieuze gegadigden meer die in Nederland een kerncentrale willen bouwen.

Alternatieve energiebronnen

Tegenstanders van kernenergie zijn ervan overtuigd dat er nu definitief geen geen tweede kerncentrale meer komt bij Borssele. GroenLinks, het Comité Borssel twee nee, Greenpeace en de Zeeuwse Milieufederatie zijn opgetogen. Volgens hen is het klimaat nu rijp voor alternatieve energiebronnen

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.