Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 14 december 2011

Aluminiumfabriek Zalco is failliet

Zlaco faillietDe rechtbank in Middelburg heeft het faillissement uitgesproken. Het bedrijf heeft het al jaren buitengewoon zwaar. Bij Zalco werken 480 mensen in vaste dienst en 130 uitzendkrachten.

Het personeel is door de directie ingelicht. Koos de Meij van FNV-Bondgenoten reageert geschokt op de mededeling.

De PZC meldde in september dat Zalco dit jaar afstevent op een ernstig verlies. Directeur Wout Kusters wees toen op twee belangrijke oorzaken voor de situatie: het besluit van Duitsland om kerncentrales uit bedrijf te nemen na de kernramp in Japan, waardoor de stroomprijs is gestegen, en de crisis op de beurs waardoor de aluminiumprijs is gedaald.

Zalco streefde de laatste tijd ernaar om alle betrokkenen bij het bedrijf (eigenaar, overheden, leveranciers, onderaannemers en werknemers) een bijdrage te laten leveren aan een kostenreductie. Werknemers spraken onlangs af om voortaan in eigen tijd te douchen. Dat levert per saldo meer productietijd op. De vraag van de directie aan het personeel om salaris in te leveren stuitte op een ferm nee.

Zie ook PZC-artikel: Tennet mag Zalco in Vlissingen niet afsluiten van elektriciteit

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.