Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 3 november 2011

‘Borssele kan veiliger’ – GroenLinks en Greenpeace willen sluiting

Kerncentrale kan veiligerDe kerncentrale in Borssele moet dicht totdat de centrale aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren naar aanleiding van de resultaten van de stresstest die vandaag bekend werden gemaakt. Ook Greenpeace wil dat het complex sluit.

Uit de test van eigenaar EPZ bleek dat de kerncentrale voldoet aan alle veiligheidseisen, maar dat er mogelijkheden zijn om de centrale veiliger te maken.

“Verhagen heeft ons steeds op het hart gedrukt dat veiligheid vooropstaat en dat de centrale aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet. Nu blijkt dat dit niet het geval is en dat de veiligheid voor verbetering vatbaar is”, zegt Van Tongeren in een reactie aan Novum.

De centrale zou stilgelegd moeten worden voor een vervolgonderzoek en een betere veiligheid. Dat onderzoek moet gedaan worden door externe experts, vindt GroenLinks.

“Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt. Dat is niet verstandig.”

Ook Greenpeace vindt de resultaten van de test zorgwekkend. “Wij zien nog een flink aantal mankementen en grote hiaten, die EPZ verbeterpunten noemt”, zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.

“Zo is er niet gekeken wat er gebeurt bij terroristische aanslagen en ontbreekt het onderdeel crisismanagement.”

Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat er ramp nodig is om de mankementen van de centrale bloot te leggen.

“Nu blijkt maar weer dat de kerncentrale niet altijd veilig is. We moeten de centrale sluiten.”

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.