Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 27 oktober 2011

Greenpeace: 'Borssele lapt eisen Europese veiligheidstest aan de laars'

GreenpeaceVolgens Greenpeace maakt EPZ, eigenaar van de Zeeuwse kerncentrale, zich er makkelijk vanaf door ongevalscenario’s die het onwaarschijnlijk acht uit de test weg te laten. Dat blijkt uit een gepubliceerde studie van een Oostenrijkse kernenergiedeskundige.

‘In Japan hield men een tsunami en aardbeving van deze omvang ook niet voor mogelijk’, stelt Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. ‘De stresstest is bedoeld om erachter te komen wanneer een kerncentrale faalt. Dan moet je juist ook minder voor de hand liggende scenario’s onder de loep nemen. EPZ houdt ons voor de gek door bij voorbaat al rampscenario’s weg te laten.’

In de studie wordt ook nagegaan hoe zich in Zeeland een kernramp zou kunnen voltrekken als die in Fukushima. Als bijvoorbeeld de dijk bij de kerncentrale doorbreekt en de centrale onder water komt te staan, kunnen de noodstroomgeneratoren de kern maximaal 72 uur koelen. Daarna zal de kern oververhit raken en smelten, waarbij radioactiviteit in de omgeving kan vrijkomen. Borssele, dat in 1973 in bedrijf werd genomen, is ook niet bestand tegen de inslag van een vliegtuig.

Minister Verhagen heeft onlangs zijn goedkeuring verleend aan de manier waarop EPZ de stresstest uitvoert. Teuling: ‘Minister Verhagen wil koste wat kost een tweede kerncentrale in Nederland en verdoezelt de gevaren van kernenergie. Hij vond het niet nodig om na Fukushima kerncentrale Borssele uit voorzorg te sluiten, zoals in Duitsland werd gedaan met kerncentrales van datzelfde type. Ook ziet Verhagen nu door de vingers dat EPZ de regels aan zijn laars lapt.’

Welke scenario’s worden weggelaten is niet op te maken uit de informatie die EPZ tot nu toe naar buiten heeft gebracht. Dat zal blijken als op 31 oktober het definitieve stresstestrapport wordt gepubliceerd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.