Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 20 oktober 2011

'Toezicht op veiligheid kerncentrale Borssele niet onafhankelijk'

Internationaal Atoomagentschap IAEADe dienst die toeziet op de veiligheid van kerncentrales in Nederland, waaronder die in Borssele, is niet onafhankelijk.
Volgens deskundigen op het gebied van kernenergie is het 'hoogst onwenselijk' dat de Kernfysische Dienst die de kerncentrales controleert door het kabinet Rutte is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken, dat ook de bouw van kerncentrales stimuleert. Het is het tegen de regels van het Internationaal Atoomagentschap IAEA.

Het personeel van de Kernfysische Dienst (KFD) valt sinds 2010 direct onder minister Maxime Verhagen, terwijl de toezichtfunctie bij eerdere kabinetten gescheiden werd. "Dit is een volstrekt verkeerd signaal als het gaat om de veiligheid van kernenergie, een blunder van de bovenste plank", aldus PVDA-Tweede-Kamerlid en reactorfysicus Diederik Samsom. Hij zegt voor de nieuwe indeling van de ministeries per Koninklijk Besluit werd vastgesteld al gewaarschuwd te hebben dat dit tegen de richtlijnen van het IAEA ingaat.

Hoogleraar energie Wim Turkenburg: "Tijdens vorige kabinetten waren de diensten nog verdeeld over verschillende ministeries. In de meeste Europese landen zijn de taken van toezicht en inspectie wel gescheiden. In Japan waren de taken niet gescheiden, één van de redenen waardoor de kernramp van Fukushima heeft kunnen gebeuren."

In reactie op Kamervragen lieten minister-president Mark Rutte en Verhagen weten dat er geen enkel bezwaar was om de KFD onder te brengen bij Economische Zaken. Maar volgens de deskundigen heeft de kernramp in Japan eerder dit jaar laten zien hoe gevaarlijk dit kan zijn. Ook de Japanse equivalent van de KFD, de NISA, viel onder het ministerie dat kernenergie moest stimuleren. Daardoor is nalatigheid ontstaan op het gebied van controle en veiligheid.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.