Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 september 2011

Borsele bezuinigt effectief

Bezuinigingsopdracht bijna ingevuld door gemeente BorsleVanaf 2015 per jaar drie miljoen minder uitgeven. Het is de gemeente Borsele al bijna gelukt.
Van de bezuinigingsopdracht is 2,5 miljoen euro ingevuld. Alleen: Prinsjesdag kan volgende week dinsdag weer roet in het eten gooien.

Hoewel de bezuinigingsoperatie prima loopt en de gemeente geen forse schulden heeft, is het afwachten wat gemeenten verder voor de kiezen krijgen. Prinsjesdag, volgende week dinsdag, zal het nodige duidelijk maken. In elk geval zal de in 2013 in te voeren Wet werken naar vermogen, waarin de bijstand, sociale werkvoorziening en uitkering voor jong gehandicapten wordt samengebald, een bezuiniging voor gemeenten betekenen. Reïntegratiebudgetten worden soms gehalveerd. En op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), een taak die ooit door het Rijk naar gemeenten is geschoven, moet de gemeente nu al toeleggen. Die reserves zijn echter een keer op.

Borsele heeft eerder al de onroerendzaakbelasting verhoogd om meer geld binnen te halen. Ook wordt flink gesnoeid: van personeel tot krantenabonnementen. Een half miljoen euro aan bezuinigingen moet (tot 2015) nog worden gerealiseerd. In elk geval wil Borsele binnen Zeeland een eerlijkere verdeling als het gaat om brandweerzorg bij calamiteiten in de tunnel, de kerncentrale en bedrijven in het Sloegebied. Wethouder Marga Vermue: "We zijn per inwoner daar 98 euro aan kwijt, terwijl het Zeeuws gemiddelde op 75 euro per inwoner ligt."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.