Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 9 september 2011

Referendum over kerncentrale Zeeland

Kerncentrale onlosmakelijk verbonden met radio-activiteitDe bouw van een nieuwe kerncentrale is zo ingrijpend dat de bevolking zich daar over moet kunnen uitspreken in een referendum. Dat vindt GroenLinks in de Tweede Kamer. De fractie bereidt daarom een initiatiefwet voor.

Jolande Sap neemt samen met onder anderen Liesbeth van Tongeren, Rik Grashoff en Marijke Vos een kijkje in de Hedwigepolder. Verder gaat Sap in gesprek met groene ondernemers in het Bio Base Europe trainingscentrum in Terneuzen. Via het Welzingegebied en de Schorerpolder bij Vlissingen arriveert de fractie dan in Grand Café Cheerz in Middelburg. Daar spreken om 17.00 uur onder anderen Sap en burgemeester Lonink van Terneuzen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren presenteert er haar initiatiefwet voor een referendum over een tweede kerncentrale.

De wil om een referendum te houden is geen manier om aandacht te vragen voor het GroenLinks-standpunt over kernenergie, verzekert Van Tongeren. "Het bouwen van een kerncentrale is iets totaal anders dan dat van windmolens of een kolencentrale. Een kerncentrale haal je niet zomaar meer weg. Bovendien levert het afval op, dat 240.000 jaar radioactief blijft en veilig opgeborgen moet worden. Dat kost de samenleving veel geld. Ook is er, hoe klein ook, een kans dat er met de veiligheid iets misgaat. GroenLinks vindt dat bij zulke majeure besluiten de bevolking moet bedenken of het een verstandige keuze is om een vergunning voor een nieuwe kerncentrale te verlenen." De Grondwet staat een raadgevend referendum niet toe als het gaat om de invoering van nieuwe wetten. "Maar de Grondwet staat referenda over het verlenen van vergunningen niet in de weg", zegt Van Tongeren.

In de Tweede Kamer zijn VVD, CDA en PVV voorstander van nieuwe kerncentrales, de oppositiepartijen zijn allen tegen.

Onderzoek naar radioactiviteit in Sloegebied

Tegelijkertijd werd bekend dat nog dit jaar wordt een inventarisatie gemaakt van de radioactiviteit in het Sloegebied.
Dat heeft de Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) gisteren bekend gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het ministerie van EL&I. Radioactiviteit komt niet alleen bij de kerncentrale en opslagbedrijf Covra vrij. Ook fabrieken kunnen radioctieve stoffen uitstoten. Van fosforproducent Thermphos is bekend dat er radioactief lood en polonium uit de schoorsteen komt. De ZMF wordt betrokken bij het onderzoek.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.