Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 31 augustus 2011

Molen Blazekop in Ovezande in finale BankGiro Loterij Molenprijs

De Blazekop te Ovezande in beter dagenKorenmolen De Blazekop in Ovezande is één van de zeven genomineerde molens voor de BankGiro Loterij Molenprijs.
Uit negentien inzendingen koos een jury, onder leiding van Rijksadviseur Cultureel Erfgoed Wim Eggenkamp, de molens die met hun verbeterplan het meest bijdragen aan draagvlakverbreding. Tussen 1 en 28 september kan het Nederlandse publiek een stem uitbrengen op één van de genomineerde molens. De winnende molen krijgt een bedrag van € 50.000 om het ingediende plan te realiseren. De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld en georganiseerd door de Vereniging De Hollandsche Molen. De BankGiro Loterij ondersteunt deze prijs.

Na het plaatsen van een nieuw Bilau-wiekensysteem, waarvan de Ovezandse molen in 1934 als eerste in Nederland werd uitgerust, wordt de overige bebouwing rond de korenmolen uit 1884 herbestemd tot theeschenkerij, zorg en bed&breakfast. De jury waardeert de boeiende combinatie van fysiek herstel - na het Bilau-wiekensysteem nu de restauratie van de schuur - en het vinden van een toekomstige, maatschappelijke bestemming; horeca met inzet van mensen met een verstandelijke beperking.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.