Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 17 augustus 2011

Borsele onderzoekt mogelijkheden van wonen in de achtertuin

Mantelzorg in de achtertuinDe gemeente Borsele onderzoekt mogelijkheden om een demente ouder of gehandicapt kind in de achtertuin van de familie te laten wonen.
De wetgeving staat wonen in een tuin momenteel niet toe. "Maar we gaan toch onderzoeken of we deze mantelzorgwoningen tijdelijk kunnen toestaan", zegt wethouder Conny Miermans. "Dat tijdelijke kan een paar jaar zijn. Er zijn mensen die hun dementerende ouder het liefste dicht bij zich willen hebben in plaats van in een verzorgingshuis. Maar moeder of vader in huis nemen is voor velen een te zware belasting. Een woonruimte achter in de tuin is dan een optie."

Een onderzoek naar de mogelijkheden is deel van het concept-actieplan wonen, zorg en welzijn. Dit plan wordt nog dit jaar door de gemeenteraad behandeld.

Kern van dit plan is dat de gemeente doorgaat op de ingeslagen weg, maar dat het beleid op een aantal onderdelen wordt geactualiseerd. Zo zijn wensen van ouderen veranderd - ze komen niet meer alleen voor de bingo in de ouderensoos - krijgt de gemeente steeds minder geld uit Den Haag en heeft het Vrijwilligershuis steeds meer taken. Zo wordt de verantwoordelijkheid over de Jeugdzorg binnenkort overgeheveld van provincie naar gemeente.

"We vragen steeds meer van vrijwilligers en mantelzorgers. En we weten niet wat er straks nog overblijft van de Persoonsgebonden Budgetten. Dat kan weer gevolgen hebben voor bijvoorbeeld zorgboerderijen. De vraag is straks wie de opvang van mensen met een lichte handicap gaat betalen." Miermans begrijpt best dat steeds meer een beroep wordt gedaan op zelfredzaamheid. "We moeten weer ouderwets op de buurvrouw gaan letten. Daar is niets mis mee."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.