Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 14 juli 2011

Dochter Amerikaanse militair onhult resten vaders vliegtuig

Propellor onthuld in Bevrijdingsmuseum ZeelandTina Ely, de dochter van de Amerikaanse flankschutter Loyce Ely van de 18 september 1944 bij Heinkenszand neergestorte B24 Liberator-bommenwerper Feathered Injun, heeft woensdag in Nieuwdorp de propellor en twee boordmitrailleurs van de kist van haar vader onthuld.
Dat gebeurde op het voorterrein van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Bij de resten van de bommenwerper staat tevens een informatiepaneel. De Liberator was op weg om goederen te droppen voor de para's die aan de operatie Market Garden deelnamen. Boven Zuid-Beveland werd het vliegtuig geraakt. De bemanning besloot er bij Heinkekenszand uit te springen. Verzetstrijders wisten Loyce Ely en zijn team te verbergen totdat Zuid-Beveland eind oktober was bevrijd. Mark van den Dries, een kleinzoon van één verzetmensen die de B52-bemanning onderdak gaven, ploos de geschiedenis uit. Hij ontwierp tevens het informatiepaneel. Daarnaast spoorde hij de Amerikaanse Tina Ely op. De dochter van de boordschutter was verbaasd dat de propellor nog intact is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.