Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 9 juni 2011

RWE-akkoord brengt Borssele2 naderbij

RWE werkt samen met DeltaDe afspraken over het belang van het Duitse energieconcern RWE in de kerncentrale Borssele brengen de bouw van een tweede nucleaire stroomfabriek dichterbij.
Dat is de overtuiging van gedeputeerde Kees van Beveren (CDA), de geestelijke vader van het akkoord over de deelname van RWE aan kerncentrale-exploitant EPZ. In de beheerder van de kerncentrale hebben het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het voormalige Essent beide een belang van 50 procent. Delta heeft zich er - tot nu toe met succes - tegen verzet dat de Essent-aandeelhouders hun belang aan RWE zouden overdoen. Van Beveren heeft deze impasse doorbroken en hij kreeg gisteren in de Statencommissie bestuur, financiën en welzijn de steun van de grootste aandeelhouder van Delta: de provincie.

GL-Statenlid Leen Harpe wilde weten waarom de deelname van RWE aan de plannen voor een tweede kerncentrale in de afspraken is opgenomen. Van Beveren: "Dat heb je nu eenmaal met een deal: je moet elkaar iets gunnen. RWE wil graag meedoen aan de plannen voor een tweede kerncentrale en Delta heeft behoefte aan een mede-investeerder. Ik denk dat RWE alleen maar gretiger is geworden na het besluit van de Duitse regering helemaal met kernenergie te stoppen." De gedeputeerde onderstreepte ook dat een eventueel besluit af te zien van een tweede kerncentrale niet van invloed is op de gemaakte afspraken.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.