Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 7 juni 2011

Bewogen start kerntransport naar Frankrijk

Bewogen start kerntransportHet eerste transport in zes jaar van kernafval van Borssele naar het Franse Cap La Hague is het land uit. Dinsdag vertrok de trein na een kleine vier uur oponthoud door acties van Greenpeace. Daarbij werden 28 actievoerders aangehouden. De acties begonnen rond zeven uur met mensen die zich hadden vastgeketend aan de spoorlijn waarover de trein met kernafval zou rijden. Na ruim een uur bleek dat dat slechts een afleidingsmanoeuvre was voor een grote blokkade op enkele kilometers afstand van de kerncentrale.

De politie had twee uur nodig om die blokkade, met een kleine vrachtwagen, op te heffen. Inmiddels was het transport al gaan rijden. Op ongeveer 100 meter van de blokkade kwam het transport tot stilstand. Anderhalf uur later was de blokkade opgeheven en kon de trein verder. Ook over de grens voerde Greenpeace actie. Dat had slechts een korte vertraging als gevolg. Door wetgeving in Frankrijk was het jaren niet mogelijk om Nederlands kernafval te vervoeren naar Frankrijk. Daardoor heeft het zes jaar geduurd voor dinsdag weer een trein met drie wagons afval kon vertrekken. „Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie”, legde Ike Teuling van Greenpeace de actie uit. „Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is.”

Een woordvoerster van EPZ, de exploitant van de kerncentrale, zei dat de actie wel was verwacht. „Het hoort erbij, dat is bijna traditie.” De komende twee jaar zullen nog tien transporten plaatsvinden. Wanneer dit transport precies aankomt in Cap La Hague, kon ze nog niet vertellen.

De drie wagons bevatten volgens Greenpeace een grote hoeveelheid radioactiviteit, die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen tien transporten met kernafval van Nederland naar Frankrijk worden uitgevoerd. Het Nederlandse kernafval wordt in La Hague verwerkt. Het verwerkte afval dat weer naar Nederland wordt teruggestuurd, is nog 240.000 jaar radioactief, waarschuwt Greenpeace.

De rechtbank in Gent verwierp maandag de bezwaren van de burgemeester van de Vlaamse stad tegen het afvaltransport. De burgemeester had een kort geding aangespannen tegen de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de Belgische staat. De burgemeester wilde niet dat het transport door zijn stad zou gaan omdat het volgens hem te gevaarlijk is.

Het Zeeuws Comité Borssele 2, Nee! riep dinsdagmorgen op tot een demonstratie tegen het kernafvaltransport in de vorm van een flashmob. "De afgelopen 6 jaar hebben deze transporten stil gelegen omdat Frankrijk het niet pikte dat er grote hoeveelheden van het afval in Frankrijk achterbleven en via achterdeurtjes opdoken in Oost-Europa", zegt het comité, "maar nu het bassin van Borssele bijna vol zit en de nood toeneemt is de regering alsnog overstag gegaan." Het Zeeuws Comité Borssele 2 Nee! vraagt aandacht voor "de onopgeloste problemen rond het radioactieve afval". "Er is immers na bijna 50 jaar van kernenergie in Nederland nog steeds geen goede oplossing waar het afval op de lange termijn moet worden opgeslagen."

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Terneuzen heeft schriftelijke vragen gesteld aan Burgemeester en Wethouders over het kernafvaltransport. Fractievoorzitter Peter Clijsen zegt dat "je er niet voor gestudeerd hoeft te hebben om te weten dat wat naar Gent gaat, langs Terneuzen komt". Clijsen heeft er zijn bedenkingen bij dat het college "zonder overleg met de gemeenteraad dit transport via Terneuzen laat plaatsvinden".

Zie ook artikel: Gent eist andere route transport afval uit Borssele en PZC-artikel: Zorgen Belgische gemeenten over transport kernafval Borssele

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.