Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 30 april 2011

Comité schrapt Schaapsscheerdersfeest

Schapenfeest Nisse van de baanNisse houdt dit jaar geen Schaapsscheerdersfeest in juni.
Het comité schrapt na 32 jaar het druk bezochte evenement vanwege 'de aanhoudende onduidelijkheid omtrent de schaapskudde'. De kudde speelde altijd een prominente rol in het feest.

De Stichting Zeeuwse Schaapskudde heeft het verbruid bij het comité. Dat droeg de resterende 108 Suffolkschapen (een deel was al weggedaan) over aan melkschapenbedrijf De Schaapskooi. Ze worden verkocht, omdat ze geen raszuivere kudde vormen met de 'Vlamingen' van het melkschapenbedrijf. Er was een roerige periode aan vooraf gegaan, waarbij de stichting zelfs aangifte deed tegen voormalig herder Koen Pille. Zijn afscheidstoernee met de kudde door Nisse werd door het stichtingsbestuur als diefstal beschouwd. Pille werd ontslagen en later ook herder Carola van den Handel. Daarna volgde een fase waarin het stichtingsbestuur vaag bleef over de toestand en de toekomst van de kudde. Dat leidde tien dagen geleden tot tal van kritische vragen in de Borselse gemeenteraad.

Het Schaapsscheerdersfeest gaat daarom 18 juni niet door. Het comité betreurt het besluit, maar zegt niet anders te kunnen. De intentie is wel een dorpsfeest voor Nisse te behouden, maar over de vorm moet het comité zich nog buigen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.