Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 29 april 2011

Boekje met oorlogsfietstochten ten doop in Nieuwdorp

Boekje met oorlogsfietstochten ten doop in BevrijdingsmuseumInwoners en toeristen kunnen aan den lijve de plekken ervaren waar belangrijke oorlogsgebeurtenissen in Zeeland zijn gebeurd.

In het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is het fietsboekje 'Fietsen langs sporen van de oorlog' gepresenteerd. In het boekje zijn veertien fietsroutes opgenomen met aansprekende namen als Oorlog en vrede op Walcheren, Dagen van dood en verlossing, Modder en mijnen en De slag om de Sloedam.

De routes volgen de nummers van het fietsknopennetwerk maar wijken af als een oorlogsmonument of een herinnering aan het oorlogsgeweld wordt bezocht.

Bij de routes staan verhalen over amfibische landingen, over modderige polders, over verzet en verrraad, over bombardementen en over bevrijding. De routes met daarbij veel foto's vertellen steeds een deel van het Zeeuwse oorlogsverhaal.
Het boekje is samengesteld door Fifi Visser. "Het boekje is ook bedoeld om onze eigen recente geschiedenis in de ogen te kijken. Het is goed dat er verschillende monumenten zijn."

Visser kwam wel in haar onderzoek tot een wat wrange ontdekking. "Op de plaatsen met de hevigste bombardementen zijn de minste monumenten zoals in West-Zeeuws-Vlaanderen. Daar is door de bevrijders natuurlijk veel kapot gemaakt. Ik breek een lans voor de oprichting van een monument in deze gebieden."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.