Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 27 april 2011

Borsele steunt jop op de Zuidzaksedijk in Heinkenszand

Wethouder Conny Miermans vindt de Jop op de Zuidzaksedijk geen bezwaarDe gemeente Borsele steunt de jongerenontmoetingsplaats (jop) op de Zuidzaksedijk in Heinkenszand. "Ze zitten daar lekker", zegt wethouder Conny Miermans. "Ze zijn niemand tot last en hebben er geen behoefte aan ergens midden in het dorp te zitten." De gemeente wil de keet op de dijk gedogen.
Momenteel ligt een gedoogaanvraag ter inzage in het gemeentehuis. "De keet wordt ook voor het zicht aantrekkelijker. Er is een haag aangeplant waardoor het gebouw niet meer zo prominent op de dijk aanwezig is. De haag moet natuurlijk nog wel groeien."

De keet van de jop staat op de Zuidzaksedijk sinds 2009. Een aantal mensen heeft moeite met zowel het gebouw als de aanwezigheid van de jongeren op die plek. De jeugd snapt daar niets van, verzucht Sjoerd Koks namens de jongeren. "Mensen uit Nisse durven bijvoorbeeld hun dochter niet over de dijk te laten fietsen. Wij zijn echt niemand tot last. Drinken geen bier en het enige wat we doen is lekker kletsen met elkaar. Dit is ook de enige plek die er is voor de Heinkenszandse jeugd van een jaar of 17. Als iemand toch rottigheid uit wil halen mag die niet meer komen. Het moet wel fatsoenlijk blijven. Daar zorgen we voor."

Ook de Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland ziet de jop op de Zuidzaksedijk liever gaan dan komen. De zeecontainer misstaat op deze bloemdijk, luidt de kritiek van deze stichting. "Kijk nou zelf, de dijk is toch helemaal niet zo bijzonder", pareert Koks.

De jeugd vindt het wel jammer dat vrijwel iedereen hen weg wil hebben. "Alleen de gemeente steunt ons. Daar zijn we wel blij mee want door deze steun staan we sterk."

Zo'n dertig tot veertig jongeren uit vooral Heinkenszand maken gebruik van deze jop. Een stukje verderop staat er nog een maar die is voor de oudere jeugd. "En we weten dat die binnenkort weg moet."

De jeugd maakt het er het beste van om het in de keet zo gezellig mogelijk te maken.

Zo is afgelopen weekend nog een nieuwe bank aangeschaft. Die komt van de rommelmarkt van voetbalvereniging Luctor. Een gaskacheltje verwarmt ze in de winter en de elektriciteit komt van een paar autoaccu's. "We voelen ons hier op ons gemak. Hebben nooit iemand wat aangedaan en we groeten iedereen die langs komt. Zoals het hoort."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.