Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 19 april 2011

'Virus waart door bestuur schaapskudde'

Aanhoudende problemen bij de Zeeuwse SchaapskuddePolitieke partijen in de gemeenteraad van Borsele willen snel duidelijkheid over de toekomst van de Zeeuwse Schaapskudde. "Ik denk dat er in het bestuur van deze stichting een virusje zit", zegt Ton Oosthoek van het CDA. "De voorzitter (Jaap Gelok red.) heeft heel wat uit te leggen.
Dit is geen reclame voor onze gemeente Borsele."

Het CDA en D66 gaan in ieder geval raadsvragen stellen. "De Zeeuwse Schaapskudde was een mooie kudde van 250 gezonde schapen. Daar is nog maar een fractie van over", stelt Ronald van de Vijver van D66. "En antwoorden krijgen we niet. We hebben in het verleden best veel geld gestoken in de kudde en De Schaapskooi. Ik ben daarom van plan de komende raadsvergadering behoorlijk kritische vragen te gaan stellen." Het bestuur van stichting De Zeeuwse Schaapskudde wilde die duidelijkheid afgelopen vrijdagavond geven tijdens een informatieavond in het dorpshuis van Nisse.

Deze bijeenkomst ging op het laatste moment niet door omdat volgens het bestuur de gezondheid van de kudde erg slecht is. Er kon derhalve geen informatie worden gegeven over de toekomst van de kudde. Voorzitter Gelok praat vandaag met het bestuur over te treffen maatregelen. "Die maatregelen zouden wel eens zeer vergaande gevolgen kunnen hebben", liet Gelok vrijdagavond weten.

Wat die gevolgen zijn weet nog niemand. Herder Marjan Bosgoed liep zaterdag en zondag gewoon rond met de kudde suffolks over de dijken. Zo ziek zijn de beesten dus niet. Wel gaat het verhaal rond dat de schapen vorige week enkele dagen op een kale wei hebben gestaan en er daardoor wat mager bij liepen.

"De schapen hebben in ieder geval geen besmettelijke ziekte en gaan volgende week niet dood", zei Leon Mol, bestuurslid van de stichting, gisteren. "De schapen vertonen gebreken. Het is geen zuivere kudde meer. Daarom bespreken we vandaag drie opties. Doorgaan met de huidige kudde, de kudde aanvullen met nieuwe schapen of de kudde geheel vervangen. Kijk, het bestuur van de stichting wil goede, gezonde schapen op de dijken hebben. En de activiteiten moeten behouden blijven. Daarom zijn we een overeenkomst aangegaan met schapenboerderij De Schaapskooi."

Volgens Berry Kooiker (Lokale Partij Borsele) is het allemaal een grote puinhoop aan het worden door de gebrekkige informatievoorziening en de vele vragen die leven. "Het bestuur van de stichting probeert op een slinkse manier van de schapen af te komen. Natuurlijk zie ik ook graag dat de schapenboerderij erin slaagt de aspiraties waar te maken, maar het is een moeilijke tak van sport. Het gaat niet alleen om de kudde, maar ook om het onderhoud van de schaapskooi en het bezoekerscentrum. Dat wordt alleen maar lastiger nu de subsidies steeds minder worden."

De boerderij krijgt een begrazingsvergoeding van Natuurmonumenten. Medewerker Rene Wink weet niet dat de schapen ziek zouden zijn. "Ik weet alleen wat ik in de krant lees. Er wordt geen duidelijkheid gegeven en dat is verwarrend voor iedereen. Het is vooral jammer voor de mensen van de schapenboerderij die er echt alles aan doen er weer iets moois van te maken."

Secretaris Maatje van der Stel van de Vereniging Behoud Zak van Zuid-Beveland heeft het idee dat maar weinig mensen het verhaal van de zieke schapen geloven. "Er moet in ieder geval een goede kudde blijven voor een adequaat beheer van onze bloemdijken."

Arno Witkam (PvdA) en Kees Weststrate (SGP/ChristenUnie) zijn benieuwd naar de uitleg van het bestuur. "Het zou echt ontzettend jammer zijn als de schaapskudde zou verdwijnen", zegt Weststrate. "We dachten juist dat met de overname alles was geregeld."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.