Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 6 april 2011

Kerncentrale wisselt splijtstof

Splijtstofwisseling kerncentraleDe kerncentrale Borssele ligt tot eind deze maand stil in verband met de jaarlijkse onderhoudsperiode.

Kerncentrale-exploitant EPZ voert een servicebeurt uit en ververst een deel van de reactorbrandstof.
De nucleaire stroomfabriek ging het afgelopen weekeinde uit bedrijf voor deze omvangrijke klus. Dit jaar worden 24 van de 121 splijtstofelementen vervangen.
Om die splijtstofwissel uit te voeren, moeten alle installaties van de kerncentrale worden stilgelegd en daarmee is het een mooie gelegenheid voor een uitgebreid onderhoudsprogramma. De komende weken worden ongeveer 2500 grote en kleine onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het gaat om inspecties, preventief onderhoud, wijzigingen en reparaties aan kleppen, elektromotoren en regelinstallaties.
Bijzonder is deze keer de vervanging van de machinetransformator uit 1973. EPZ plaatst een nieuwe, die de de kerncentrale koppelt aan het landelijke elektriciteitsnet. Verder voeren technici een volledige inspectie uit van de hoofd- en noodkoelleidingen vanaf de inlaat tot aan de centrale. Ook wordt het deksel van het reactorvat aan een grondige controlebeurt onderworpen.
EPZ hervat binnenkort het transport van gebruikte splijtstofelementen naar Frankrijk. Dat kan nu een beroep daartegen van Greenpeace is verworpen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.