Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 december 2010

Musea definitief over naar stichting

Musea in stichtingDe twee musea in Goes en Kapelle komen definitief onder de vleugels van de nieuwe stichting Bestuur Musea de Bevelanden. Deze stichting neemt de exploitatie van de musea over van de gemeenten Goes, Borsele, Kapelle en Noord-Beveland. Het personeel gaat mee over.

Volgens (beoogd) voorzitter Toine Wevers zijn de vier gemeenten bereid de komende drie jaar ongeveer hetzelfde bedrag aan de stichting te betalen als ze nu doen aan de gemeenschappelijke regeling voor Historisch Museum de Bevelanden (HMDB) en het Fruitteeltmuseum in Kapelle.

Hoewel de gemeenteraad van Borsele in december besloot de komende jaren een beduidend lagere afkoopsom te betalen, zal het Borselse college van B en W in een nieuw voorstel opperen de stichting drie jaar lang te subsidiëren met de huidige bijdrage. In totaal ontvangt de stichting van de vier gemeenten per jaar ruim 450.000 euro. Het was ooit iets meer, maar de bedragen worden lager om te voldoen aan de bezuinigingsrichtlijn van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten voor gemeenschappelijke regelingen.

Volgens Wevers betaalt Borsele volkomen terecht nog drie jaar het volle pond. Als lid van een intergemeentelijk bestuur kun je niet in je eentje de spelregels veranderen, vindt hij. In het geval dat Borsele had vastgehouden aan een beduidend lagere bijdrage (het scheelt over drie jaar zo'n 100.000 euro), dan had de nieuwe stichting de stekker eruit getrokken en was de gemeenschappelijke regeling blijven bestaan. Borsele zou dan ook drie jaar moeten blijven betalen.

De vier gemeenten vormen nu het bestuur (een gemeenschappelijke regeling) van Historisch Museum de Bevelanden en het Fruitteeltmuseum in Kapelle. De vier wensen al langer een andere bestuursvorm, omdat de gemeenschappelijke regeling stroef en traag werkt. Bovendien heeft Borsele besloten uit de gemeenschappelijke regeling te stappen. Daarnaast wil Goes vanaf 2014 75.000 euro op de exploitatie korten.

De overdracht aan de nieuwe stichting betekent dat de vier gemeenten straks nog slechts een subsidiërende rol spelen. Met het nieuwe stichtingsbestuur is afgesproken dat het nu al zeggenschap krijgt over de dagelijks gang van zaken in beide musea.

Wevers verwacht dat de stichting medio april de oprichtingsvergadering kan houden. Tot die tijd moeten juridische zaken formeel worden geregeld en zullen de gemeenteraden tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling moeten besluiten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.