Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 23 november 2010

College Borsele steunt museum

College blijft museum in Goes steunenHet Borselse college van B & W wil blijven bijdragen aan een streekmuseum, zij het een stuk minder dan nu. Een nieuwe bestuursstichting kan vanaf 2014 per jaar 25.000 euro uit Borsele tegemoet zien.
Dat geld is uitdrukkelijk bedoeld voor het conserveren en in depot houden van cultureel erfgoed en een kenniscentrum, dat vooral zorg moet dragen voor educatie. Het Borsels college trekt de handen af van de expositiepoot van wat nu de gemeenschappelijke regeling musea Zuid- en Noord-Beveland is, ofwel het bestuur van het Historisch Museum de Bevelanden in Goes en het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Volgens de Borselse wethouder Connie Miermans dient de gemeente te bezuinigen en levert ze (al dan niet incidenteel) bijdragen aan drie musea op haar grondgebied: Stoomtrein Goes-Borsele, Trekkermuseum in Nisse en het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Borsele is nu jaarlijks bijna 80.000 euro kwijt aan de musea in Goes en Kapelle. Over vier jaar slinkt die bijdrage naar 25.000 euro.

Het Borselse college stond vorig jaar al op het punt uit de gemeenschappelijke regeling te stappen, maar de gemeenteraad besloot tot een jaar respijt. In de tussentijd moest er wel een bezuinigingsplan komen.

Het museumbestuur heeft recent een voorstel ingediend, dat de begroting van bijna vijf naar drie ton per jaar terugbrengt. Voor het Borselse college is dat aanleiding toch te blijven bijdragen aan een op te richten museumstichting. Miermans: ,,Het college hecht eraan dat erfgoed wordt bewaard en dat kennis daarover wordt verspreid. Ik hoop dat de raad dit voorstel omarmt.''

Overigens was de ruggengraat van het bezuinigingsplan van het museumbestuur (ergo: bestuurders Borsele, Goes, Kapelle en Noord-Beveland) vertrek van het streekmuseum uit de Singelstraat in Goes.

De Goese raad stak daar recent een stokje voor, mede onder druk van de publieke opinie. De Vrienden van het museum in Goes presenteren vanavond een alternatief bezuinigingsplan, dat minder ver gaat dan dat van het museumbestuur.

Zie ook PZC-artikel: 'Korting Borsele is te gortig'

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.