Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 28 september 2010

Dorpsraden willen fietsroute terug

Fietspad afgeslotenDe dorpsraden van 's-Heer Abtskerke en Nisse zijn boos over de 'abrupte afgrendeling' van de fietsroute vanuit beide dorpen naar Goes-Zuid en het NS-station.
Dat schrijven zij in een protestbrief aan de gemeentebesturen van Goes en Borsele.

Het fietspad vanaf de Kloetingseweg in 's-Heer Abtskerke, onder het viaduct van de A58, langs het spoor van de stoomtrein naar de Nansenbaan, is nog geen jaar geleden aangelegd. Het is een veilige route, omdat fietsers zo via het Pykeswegje en de Elvis Presleylaan naar Goes kunnen zonder gebruik te hoeven maken van de drukke 's-Gravenpolderseweg. Sinds enige tijd staan er echter hekken ter hoogte van de Maartensweg en aan het einde van de Elvis Presleylaan. Dat zou zijn gebeurd in verband met de bouw van de nieuwe Goese wijk Aria.

De afsluiting van de nieuwe fietsroute is de dorpsraden in het verkeerde keelgat geschoten. Niet alleen was de route veiliger, ook is hij korter. Dat motiveerde vooral scholieren om er gebruik van te maken. In het voorjaar hebben leerlingen van de school in Nisse de route gezamenlijk gefietst ter voorbereiding op de tocht naar de middelbare school.

In de protestbrief stellen beide dorpsraden dat de 'abrupte afgrendeling' ernstig afbreuk doet aan de moeite en investeringen van Goes en Borsele. 'Het kan niet zo zijn dat het commerciële belang van een projectontwikkelaar zwaarder weegt dan de veiligheid van fietsers. Een gemeente moet als vergunningverstrekker de projectontwikkelaar verplichten zodanige maatregelen te nemen dat de veilige fietsroute open kan blijven', aldus de dorpraden, die het gemeentebestuur van Goes vragen 'al het mogelijke' te doen om de fietsroute op korte termijn te heropenen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Goes houdt de afsluiting inderdaad verband met bouwwerkzaamheden. Dat zal minimaal tot 2016 gaan duren. "Er is nu een omleidingsroute ingesteld die 450 meter langer is." Het argument van de dorpsraden dat de ontwikkelaar moet zorgen voor de veiligheid, is volgens de gemeente niet terecht. "Schoolgaande kinderen houden zich ook niet altijd aan de regels. Het is een onwenselijke situatie om daar veel fietsverkeer te hebben."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.