Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 17 augustus 2010

Sloop wist stuk bedrijfshistorie uit

Panden van familie Rijk wijken voor woningbouw in OvezandeNu staat het pand nog overeind, maar na de bouwvak maakt de sloopkogel korte metten met wat vroeger het landbouwmechanisatie- en later autobedrijf van de familie Rijk was.
Daarmee verdwijnt een stukje bedrijfshistorie definitief uit het dorp.

De bedrijfspanden aan de Hoofdstraat in Ovezande wijken voor het woningbouwplan Plataanweg noord-west. De gemeente geeft 48 kavels uit voor vrijstaande, rijtjes- en twee-onder-een-kapwoningen. AM Zeeland bouwt acht woningen voor starters en zes twee-onder-een-kappers. Doel is het plan in twee fasen uit te geven. Geïnteresseerden kunnen zich bij de gemeente melden. Half oktober wordt het terrein bouwrijp gemaakt, zodat de gronduitgifte in februari kan plaatsvinden.

Het woningbouwplan is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Vier jaar terug verkocht de familie Rijk de bedrijfspanden aan de gemeente. "We deden er toch bijna niets meer mee. Ze werden alleen gebruikt als caravanstalling", zegt Hugo Rijk van de gelijknamige Skoda- en Daihatsu-dealer in Goes en Vlissingen.

De vertraging ontstond door bezwaarprocedures die tot aan de Raad van State voerden. De aanloop duurde daardoor twee jaar langer. De gemeente bereikte uiteindelijk met alle bezwaarmakers overeenstemming. Inmiddels zijn alle asbestdelen van de bedrijfspanden verwijderd. Na de bouwvak gaan ze tegen de vlakte.

Dan is een stuk Ovezandse bedrijfshistorie niet meer zichtbaar. Een smid was er in de jaren twintig gevestigd. Later begon de familie De Jonge (die de Toyota-dealer in Goes drijft) er een landbouwmechanisatiebedrijf.

Bert Rijk nam de boel in 1978 over. Hij verkocht er Renault-tractoren en tevens de automerken Hyundai- en Subaru. In 1984 verkaste Rijk naar Goes, eerst als dealer van Mazda en (later) Honda en tegenwoordig Skoda en Daihatsu. De landbouwmechanisatiepoot werd stopgezet, omdat zoon Hugo er geen affiniteit mee had. Ovezande degradeerde tot opslagplaats. Hugo Rijk: "Een garage op een dorp is in deze tijd bijna niet meer te handhaven. Je moet centraal in de stad zitten. Daarom hebben we naast Goes ook in een pand in Vlissingen geïnvesteerd."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.