Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 juli 2010

RWE wil zelf kerncentrale bouwen

RWE gaat zelf voor kerncentraleEnergiebedrijf RWE wil zelf een kerncentrale in Borssele bouwen. Het is daarover in gesprek met het ministerie van Economische Zaken.

Het was al eerder bekend dat RWE in kernenergie wil stappen. Maar het voornemen om zelf in Borssele een centrale te willen bouwen en daarover in gesprek te zijn met de overheid is wel nieuw. Woordvoerder Jan van Diepen van het ministerie van EZ wil niet meer kwijt dan de bevestiging dat RWE in gesprek is met het ministerie over de bouw van een kerncentrale. Delta vraagt media 2011 officieel de vergunning aan voor de bouw van een tweede kerncentrale. Saillant is dat Delta en RWE juridisch in gevecht zijn. RWE nam vorig jaar energiebedrijf Essent over, dat samen met Delta eigenaar was van de kerncentrale. Delta verzette zich tot dusverre met succes tegen de overdracht van de aandelen Essent aan RWE. Essent had de helft van de aandelen van exploitant EPZ; Delta bezit de andere helft. De kerncentrale valt daardoor buiten de transactie; dat scheelt de oud-aandeelhouders van Essent (provincies en gemeenten) bij elkaar een miljard euro.

Zie ook PZC-artikelen:
Kamer van Koophandel voor bouw tweede kerncentrale
Wat is erger: CO2 of radioactief afval?
Gerechtshof legt bom onder splitsingswet
Delta blij met uitspraak gerechtshof
Staat in cassatie bij splitsingswet

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.