Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 29 april 2010

Bijzondere kaart kasteel Baarland duikt op

De onbekende, vroeg negentiende-eeuwse manuscriptkaart van de Bevelandse heerlijkheden Baarland, Bakendorp en Oudelande, is opgedoken in het westen van het land en is particulier bezit.

Behalve de drie genoemde heerlijkheden staat op de kaart in aparte omkadering het terrein van het kasteel Huis te Baarland met zijn tuin- en parkaanleg afgebeeld. De kaart is gemaakt door landmeter Jan Traas in opdracht van de heer H. van Boles, de eigenaar van het Huis te Baarland. Traas maakte de kaart op basis van het origineel uit 1745 van landmeter Gerard Schaaleven en een bijgewerkte versie hiervan uit 1779 door landmeter Zacharias Drubbels.
Wat de vondst bijzonder maakt, is dat de kaarten van Schaaleven en Drubbels zich tot 1940 in het Rijksarchief Zeeland bevonden, maar bij het bombardement op Middelburg verloren zijn gegaan. Het is dan ook uniek dat een derde versie van deze kaart nu na ruim 200 jaar opduikt. Van Immerseel bracht de eigenaar van de kaart in contact met het Zeeuws Archief. Het resultaat is dat de eigenaar de kaart nu aan het Zeeuws Archief in bruikleen heeft gegeven. Hiermee keert deze bijzondere kaart na 200 jaar weer terug in Zeeland.

Op de derde landelijke Dag van het Kasteel (tweede pinksterdag) zal de kaart voor het eerst voor het publiek zichtbaar zijn. Een scan van de kaart wordt dan tentoongesteld op het Huis te Baarland, de plek waar de kaart 206 jaar geleden in opdracht van de toenmalige eigenaar werd vervaardigd. Voor het gehele programma van de Dag van het Kasteel in Zeeland zie www.kastelen.nl onder programma of www.scez.nl.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.