Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 1 maart 2010

Analyse: Ondergrondse spanning farce

Hoogspanning onder de grond?In verkiezingstijd worden bijna dagelijks proefballonnetjes opgelaten, maar meestal zijn die opgeblazen door één partij.

Zo niet in Borsele.

Daar hangen maar liefst vijf van de zes politieke partijen (vergezeld door de PvdA-statenfractie) aan het touwtje van een ballonnetje dat onherroepelijk verstrikt raakt in een wirwar van hoogspanningskabels. De partijen willen dat een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Geertruidenberg volledig ondergronds wordt aangelegd. Want niemand vindt die afschuwelijke hoogspanningsmasten mooi, verwoordde SGP-ChristenUnie deze maand tijdens een lijsttrekkersdebat de mening van velen. Bovendien, zo zei D66, is het technisch haalbaar.

En ja, het mag dan wel duur zijn, riep de VVD, maar die investering betaalt zich terug in woongenot. CDA en PvdA knikten instemmend. Alleen als het écht niet ondergronds kan, dan moeten de huidige 150 en 380 kilovolt-verbinding maar worden gebundeld. Beter één hoogspanningslijn die het Nationaal Landschap (de Zak van Zuid-Beveland) vervuilt dan twee. Het had de christen- en sociaaldemocraten gesierd als zij net als de Lokale Partij Borsele onomwonden hadden gesteld dat een ondergrondse hoogspanningsverbinding helemaal geen optie meer is. Minister Maria van der Hoeven stelde vorig jaar al dat de technische risico's te groot zijn voor zo'n lang ondergronds traject. Eerst gaat er in de Randstad bij wijze van proef over twintig kilometer kabel de grond in.

Terecht, stelt professor Lou van der Sluis van een internationale werkgroep die onderzoek doet naar ondergrondse hoogspanningslijnen. Eerst testen, dan besluiten of je het wel of niet elders toepast. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe de natuurwetten reageren op een ondergrondse 380 kv-verbinding. Het is niet ondenkbaar dat dit negatief zou uitpakken voor de prachtige Zak. En juist dáár is het de politici om te doen: behoud van het mooie landschap. Daar horen hoogspanningsmasten, hoe jammer de politici dat ook vinden, voorlopig nog bij.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.