Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 17 februari 2010

Zonde als D66 het nu niet zou proberen in Borsele

D'66Ronald van de Vijver uit Heinkenszand windt er geen doekjes om. Natuurlijk probeert hij met D66 in de gemeente Borsele juist nu een gooi te doen naar een paar raadszetels. "Het zou zonde zijn als we het in het huidige politieke klimaat in Borsele niet proberen." Van de Vijver is strijdvaardig: "De VVD heeft nu een zetel en maakt deel uit van de coalitie.

Maar dat is eigenlijk slechts schijn, want als CDA en SGP/Christenunie iets willen, drukken ze het gewoon door. Wij willen de macht over meerdere partijen verdelen, zodat er meer dualisme ontstaat. Er moet in elk geval een zetel bij deze twee partijen worden afgesnoept, zodat ze niet meer samen een raadsmeerderheid kunnen vormen."

Van de Vijver hoopt vooral bij CDA en SGP/Christenunie zoveel stemmers weg te halen, dat zijn partij op twee of drie raadszetels uitkomt. En wat als D66 als kleine partij door deze twee grote broeders wordt gevraagd om mee te besturen in het college van burgemeester en wethouders? "Dat is uitgesloten", zegt Van de Vijver. "Althans, het is onmogelijk dat wij samen met SGP/Christenunie regeren. Hun visie op de zondagsrust bijvoorbeeld druist in tegen onze ideeën over recreatie in de Zak van Zuid-Beveland. Ook op zondag willen toeristen iets te doen hebben. Voor samenwerking met andere partijen staan wij wél open."

Het bevorderen van toerisme is een van de speerpunten van de Borselse democraten. "Kijk eens naar Walcheren. Oké, daar heb je zee en strand, maar die toeristen toeren toch ook door de rest van de streek? Daar moeten we in de Zak meer op inspelen. Minicampings tussen de boomgaarden, appartementen in boerenschuren, dat moet veel meer worden gestimuleerd. Enerzijds om het toerisme te bevorderen, anderzijds omdat vooral de kleine agrariërs behoefte hebben aan een nevenactiviteit. Daar moet een gemeente op inspelen door soepel met dit soort verzoeken om te gaan."

Als het aan D66 ligt, gaat Borsele heel wat minder soepel om met het plan voor een tweede kerncentrale. Van de Vijver en consorten zweren bij het duurzaam opwekken van energie. "En dan zijn alle politici verbaasd dat er straks een hoogspanningslijn door de Zak van Zuid-Beveland wordt aangelegd. Gek hè, als je een tweede kerncentrale wilt laten bouwen? De meeste politici zien de gevolgen niet van hun besluiten. Wij kijken zoveel mogelijk naar de lange termijn en gebruiken daarbij ons gezonde boerenverstand."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.