Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 3 februari 2010

'Hoogspanning ondergronds'

Hoogspanning onder de grond?Een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en West-Brabant moet volledig ondergronds worden aangelegd.
Dat betogen vijf van de zes politieke partijen in de gemeente Borsele.

Daarmee negeren zij de opvatting van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken), die vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer stelde dat een ondergrondse variant van de nieuwe snelweg voor elektriciteit van Borssele naar Geertruidenberg onmogelijk is omdat de technische risico's te groot zijn.

De nieuwe verbinding is nodig, omdat met de ingebruikname van de Sloecentrale in Vlissingen-Oost de maximale capaciteit van het huidige net wordt bereikt. Een ondergrondse variant behoort ook niet tot de zes alternatieven, die in een milieu-effectonderzoek worden meegenomen. Desondanks hopen de lijsttrekkers te voorkomen dat het Nationaal Landschap (de Zak van de Zuid-Beveland) nog langer wordt gedomineerd door hoogspanningsmasten. "Ik ken dus echt helemaal niemand die deze dingen mooi vindt. Ondergronds ermee", zei Kees Weststrate (SGP/ChristenUnie) tijdens het verkiezingsdebat van de Ondernemers Vereniging Borsele in De Korenbeurs 's-Heerenhoek. De Lokale Partij Borsele (LPB) heeft zich wel bij de opvatting van de minister neergelegd. "Een ondergrondse variant is veel te duur en krijg je dus toch niet voor elkaar", aldus Berry Kooiker (LPB).

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.