Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 17 december 2009

Ellewoutsdijk hoopt op coulance van Dijksma

Staatssecretaris Sharon DijksmaDe Werkgroep Basisschool Ellewoutsdijk doet een dringend beroep op staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs om de school in het dorp in stand te houden.

In een woensdag verstuurde brief aan Dijksma, voorzien van een handtekeningenlijst en persoonlijke epistels van ouders, inwoners en verenigingen, spreekt de werkgroep de hoop uit dat Dijksma met het oog op het wetsontwerp instandhouding kleine scholen een uitzondering wil maken voor Ellewoutsdijk.

Openbare basisschool De Linden moet vanwege het structurele leerlingentekort aan het einde van het schooljaar noodgedwongen de deuren sluiten en dat gaat de dorpsbewoners nauw aan het hart. 'De school is de laatste voorziening in het dorp en daarmee het middelpunt van de samenleving' schrijft de werkgroep aan de staatssecretaris. 'Het sluiten van de school zal leiden tot het vertrek van gezinnen met kinderen. Gevolg: vergrijzing van de bevolking en leegstand van woningen. Wij maken ons dan ook ernstige zorgen over de leefbaarheid van Ellewoutsdijk', aldus de werkgroep. Die wijst Dijksma er verder op dat de kwaliteit van het onderwijs uitstekend is, zoals ook blijkt uit rapporten van de Onderwijsinspectie. 'Menig kind van met leerproblemen van buiten Ellewoutsdijk heeft hier door de individuele aandacht wel de gewenste resultaten behaald.'

De werkgroep hoopt dat de komende wetswijziging een mogelijkheid zal bieden voor de school, omdat de prognoses voor het leerlingenaantal de komende jaren goed zijn.

Een school moet minimaal 23 leerlingen hebben. Ellewoutsdijk voldoet al drie jaar niet aan die norm. Op peildatum 1 oktober waren het er 21.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.