Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 31 oktober 2009

Prinses Margriet opent Bevrijdingsmuseum Zeeland

Prinses Margriet opent Bevrijdingsmuseum Zeeland (foto RVD)Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opende vrijdagmiddag 30 oktober het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp,

In het museum staat de Slag om de Schelde centraal. Tijdens deze 'Vergeten Slag', september - november 1944, zijn grote delen van Walcheren onder water gezet en zijn er veel militaire en burgerslachtoffers gevallen. De Slag om de Schelde heeft een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.

Prinses Margriet woonde voor de opening een herdenkingsbijeenkomst bij ter gelegenheid van de bevrijding van Zeeland 65 jaar geleden. Hierbij waren ambassadeurs en oorlogsveteranen uit onder meer Canada, Groot-Brittannië, Noorwegen en Frankrijk aanwezig, evenals Nederlandse veteranen. Na de officiële openingshandeling kreeg de Prinses een rondleiding door het museum. Ook sprak zij met een aantal oorlogsveteranen en met vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van het nieuwe museum. En met veel trots ging ze op de foto met de Cameronians, de Schotse bevrijders, die op 26 oktober 1944 bij Baarlandaan land kwamen.

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is gevestigd in het voormalig Museum Zeeland 1940 - 1945 Infatuate dat is uitgebreid en gemoderniseerd. Naast de Slag om de Schelde wordt onder andere aandacht besteed aan het bombardement van Middelburg (mei 1940), de rol van het verzet in Zeeland en verhalen van ooggetuigen. Behalve de informatieve functie wil het museum een plek zijn voor terugkijken, leren en vooruitzien.

Website Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.