Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 13 oktober 2009

Borsele loopt voorop bij actie voor zonnepanelen op scholen

Zon op SchoolElf Borselse basisscholen krijgen niet alleen zonnepanelen op het dak, maar leerlingen leren tegelijkertijd van deze duurzame manier van energie-opwekking.

De Ds G.H. Kerstenschool in Borssele had maandag de primeur. Vorige week zijn drie zonnepanelen op het dak geplaatst. In de klas houden de leerlingen van groep zeven en acht de opbrengst van de zonnecollectoren op de computer bij. Zo kunnen ze elke dag zien welk rendement de panelen opleveren.

Als aftrap van het provinciebrede project Zon op School kregen leerlingen maandag een gastles van Peter Boerma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Delta, en wethouder Jan Zandee. Delta is de drijvende kracht achter Zon op School. Verder werken het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (COS), IVN Consulentschap Zeeland en de provincie eraan mee.

Delta heeft de Zeeuwse basisscholen een aanbieding gedaan. Het energiebedrijf levert drie zonnepanelen, die de school huurt. De besparing die de zonnecollectoren met zich meebrengen, staat ongeveer gelijk aan de huurprijs. "Daarom kost deze actie de scholen in feite niets", zegt communicatiemedewerkster Machteld Schierbeek van Delta.

Tot nu toe hebben twintig scholen zich aangemeld voor Zon op School.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.