Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 3 juli 2009

Borsele moet imago oppoetsen

Ruimte voor energieBorsele profiteert nog veel te weinig van het toerisme. Dat kan veranderen door één gedurfd, aansprekend thema te kiezen en dat is, volgens drie jonge Borselse ondernemers, het thema 'energie'.

"We moeten er niet meer voor weglopen dat Borsele in Nederland vooral bekend is door de kerncentrale", legt één van de initiatiefnemers, Robbert Northolt van recreatiebedrijf Scheldeoord, het thema uit. "We moeten daar gebruik van maken. Dat in Borsele energie wordt gemaakt. Dat je in Borsele je energie kwijt kunt, met skeeleren, fietsen en allerlei andere buitensporten. En dat je in Borsele energie kunt opdoen. In niet één gemeente in Nederland wordt zoveel fruit geproduceerd als in Borsele."

Borsele als 'beeldverhaal', als sterk merk, neerzetten, is het idee van de initiatiefnemers Robbert Northolt, horecaondernemer Kimmo Pankow uit 's-Heerenhoek en landbouwbestuurder Marco van Sabben uit Driewegen. "We hebben eigenlijk bijna alles al in huis", vindt Kimmo Pankow, "met voorop natuurlijk de Zak van Zuid-Beveland. De Zak is niet voor niets Nationaal Landschap, vroeger Waardevol Cultuurlandschap, maar het is veel te versnipperd. We moeten het samen oppakken met de gemeente."

Kimmo Pankow denkt aan het opzetten van een ontvangstcentrum, 'een portal', het liefst bij 's-Heerenhoek. "'s-Heerenhoek is goed bereikbaar via de A58 en de Sloeweg. En als mensen in 's-Heerenhoek hun auto kwijt kunnen, hoeven ze de Zak niet in. Dan blijft die autoluw."

Het ontvangstcentrum moet een scala aan informatie bieden over de Zak. "We kunnen daarin samenwerken met de gemeente en dorpsraden", stelt Kimmo Pankow zich voor, "en je moet er fietsen kunnen huren en een skippybal waarop je ook de Zak in kunt trekken. Abseilen zou ook kunnen, van een molen. Als het maar niet stoffig of oubollig is; Zeeuwse babbelaars en klederdrachtenshows hebben we wel gehad."

Jaap Gelok, burgemeester van Borsele, juicht het initiatief toe. "Het Nationaal Landschap is tot nu toe vooral iets van instellingen geweest. Ondernemers voegen iets toe." Robbert Northolt: "Wij moeten er uiteindelijk geld mee verdienen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.