Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 26 juni 2009

Zonnepanelen te duur op boerenschuren

Zonnepanelen voor asbest te duur Vervanging van asbestdaken op boerenschuren door daken met zonnepanelen is in Borsele goeddeels van de baan.
Het is te duur.

De gemeente Borsele hoopte met het zonnedaken-project twee vliegen in één klap te slaan. Asbestdaken vormen een risico bij brand. Het laatste bleek augustus 2008 nog in Borsele, toen bij een brand in een fruitteeltbedrijf tussen Hoedekenskerke en 's-Gravenpolder asbest vrijkwam. Vervanging van asbestdaken door zonnedaken levert bovendien een flinke bijdrage aan de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen.

De kosten van diverse technieken voor de omvorming van asbestdaken naar zonnedaken zijn inmiddels doorgerekend, meldt Borsele in de recente programmarekening 2008. Ook is gekeken naar de fiscale gevolgen. Uit dit cijferwerk is gebleken dat de plaatsing van zonnepanelen geen stimulans is voor de sanering van asbestdaken. Het is te kostbaar.

Borsele heeft daaruit lering getrokken en is nu bezig met een subsidieregeling waarin het saneren van asbestdaken centraal wordt gesteld. Het plaatsen van zonnepanelen zal nog wel gestimuleerd worden, maar dat wordt niet het hoofddoel van de nieuwe subsidieregeling. Voor 2009 is een bedrag van ruim 57.000 euro uitgetrokken om in Borsele de sanering van asbestdaken op boerenschuren van de grond te tillen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.