Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 9 juni 2009

Delta vraagt vergunning tweede kerncentrale aan

Energiebedrijf Delta gaat voor 2e kerncentraleEnergiebedrijf Delta vraagt binnen twee weken een vergunning aan voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele.
De milieugroeperingen Wise en Greenpeace zullen op 25 juni, de dag van de aandeelhoudersvergadering, demonstreren voor het pand van Delta in Middelburg.

Formeel dient Delta een zogenoemde startnotitie in bij het ministerie van VROM. Daarin schrijft Delta in detail waarom, wanneer, waar en hoe ze een kerncentrale wil bouwen en hoeveel geld er mee gemoeid is. Het ministerie benoemt daarna een commissie die een Milieu Effect Rapport (MER) gaat maken. In het meest gunstige scenario krijgt Delta de eigenlijke vergunning over een jaar of drie. Nog los van de politieke discussie in Den Haag.

Het kabinet neemt in deze periode geen besluit over de bouw van nieuwe kerncentrales. Het neemt wel de aanvraag van een vergunning voor een tweede centrale in behandeling.

Welke acties Wise en Greenpeace gaan voeren is nog niet duidelijk. "We denken onder andere aan het overhandigen van een petitie aan de directie van Delta", zegt Peer de Rijk van Wise. "Ook zullen we er met spandoeken staan. We willen iedereen ervan overtuigen waarom er geen tweede kerncentrale moet komen. Greenpeace wil op die dag ook actievoeren in Middelburg. We kijken nog of we dat gezamenlijk doen en op welke wijze dat gaat gebeuren. We laten dit niet over onze kant laten en zullen alles doen om te voorkomen dat er een tweede kerncentrale komt. We zullen in Zeeland heel actief worden, onder andere met debatten en publieksacties. Natuurlijk willen ook wij dat het licht blijft branden. Daarom moet ingezet worden op zonne- en windenergie. In de tussentijd moeten gascentrales de transitie naar een duurzame energievoorziening opvangen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.