Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 4 juni 2009

Restauratiegeld voor Mariakerk en Korenhalm

De Korenhalm in 's-Gravenpolder ontvangt ruim een tonZeeland krijgt ruim een miljoen euro uit de pot van minister Plasterk (OCW) voor het wegwerken van achterstallige restauratiewerkzaamgeden.
409.410 euro gaat naar de Nederlands hervormde kerk in Dreischor en 3,8 ton naar de Nederlands hervormde Mariakerk in Nisse. Eerder liet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) al weten dat de molens De Lelie in Kouderkerke en De Korenhalm in 's Gravenpolder respectievelijk 122.704 en 114.141 euro krijgen om de achterstand in te lopen.

Het totale bedrag dat Plasterk voor dit doel uittrekt, bedraagt landelijk bijna dertig miljoen euro. Daarmee is de speciale pot (een overschot uit 2006) nu helemaal leeg, aldus RCE- woordvoerder Ben de Vries. Het wegwerken van restauratieachterstand is noodzakelijk willen de gebouwen in de toekomst in aanmerking komen voor reguliere onderhoudssubsidie van het Rijk. Monumenten die nu nog niet op orde zijn voor die 'instapregeling, moeten volgens De Vries op zoek naar andere geldstromen.

Zie ook PZC-artikel: Kerk en toren in Nisse kunnen in één keer worden gerestaureerd

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.