Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 4 juni 2009

Stilte voorbij in Driewegen

Stichting Kinderopvang De BevelandenDe stilte is doorbroken in Driewegen. Betrokken bewoners - en dat zijn er heel wat - trekken bij de gemeente Borsele aan de bel.
De peuterspeelzaal moet blijven, is één van hun eisen, en het dorpshuis moet snel een opknapbeurt krijgen. "Verdwijnt de peuterspeelzaal", stelt dorpsraadslid Adrie van Beek, "dan is dat het begin van het einde."

Of het echt zo zal gaan, doet er weinig toe. In het dorp (567 inwoners) leven gevoelens van ongenoegen. Wat deze week bleek in de Borselse gemeenteraad. De raadszaal zat vol met verontruste bewoners van Driewegen. CDA-raadslid Marga van de Plasse was blij verrast. "Zo vaak zien we hier geen mensen uit Driewegen." Het is veelzeggend over de stemming in één van de kleinere dorpskernen van Borsele.

Dé aanleiding is een donkere wolk die boven de peuterspeelzaal is verschenen. Stichting Peuterspeelzalen Borsele gaat 1 september op in Stichting Kinderopvang De Bevelanden. De meeste Borselse peuterspeelzalen worden dan peutergroepen, behalve die in Nisse en Driewegen. De huisvesting van deze speelzalen voldoet niet aan de eisen van de Wet op de Kinderopvang. Ouders die hun kind naar een peutergroep brengen, kunnen een bijdrage krijgen van de belastingdienst. Voor peuterspeelzalen gaat dit niet op. En daarom vrezen bewoners van Driewegen dat ouders hun kinderen naar andere dorpen - bijvoorbeeld Ovezande - zullen gaan brengen.

Wethouder Jan Zandee (SGP/CU) heeft inmiddels toegezegd het fiscale nadeel te compenseren en er loopt een subsidieaanvraag bij de rijksoverheid voor betere huisvesting, maar dat heeft de onrust in Driewegen helemaal niet weg kunnen nemen.

Het gedoe rond de peuterspeelzaal heeft iets blootgelegd in Driewegen, wat tot voor kort onder de oppervlakte bleef. "Jarenlang is er in Driewegen niet geïnvesteerd", zegt dorpsraadslid Van Beek. Voorzitter Eric Schneider van de tweehonderd leden tellende Sportvereniging Driewegen (SVD) valt hem bij. "Wij maken, zoals ook de peuterspeelzaal, gebruik van het dorpshuis. Dat gebouw is compleet verouderd. Daar moet heel dringend iets aan gebeuren."

Liesbeth van Waas, directeur van basisschool 't Opstapje (vijftig leerlingen), steunt de actie. "'t Opstapje was een zwakke school. In een paar jaar tijd zijn we erin geslaagd dat om te buigen, met grote inzet van gemotiveerd personeel. We moeten dat vast zien te houden. Dat kan door - met of zonder subsidie - bij de school een ruimte te maken voor peuters en buitenschoolse opvang."

Schneider wijst op de grote investeringen in Ovezande, vlakbij Driewegen. "We worden een satellietdorp van Ovezande, als we niet oppassen." Wethouder Zandee vindt dat te ver gaan. "We kunnen niet alles tegelijkertijd doen. We hebben de school geholpen en steken onze nek uit voor de speelzaal." Bezwerend: "We vergeten Driewegen absoluut niet."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.