Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 18 mei 2009

Alwin Vermeulen verbaast iedereen

Alwin Vermeuelen wint 1e Marathon van Zeeuws-VlaanderenDat hij verrast was, was goed te merken. Alwin Vermeulen (38) had er nooit bij stilgestaan dat hij wel eens de eerste winnaar zou kunnen worden van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. De atleet uit Kwadendamme dacht namelijk dat hij te weinig kilometers in de benen had.

Alle anderen waren om een andere reden verbaasd: de hardloper van AV'56 kwam niet voor op de eerste officiële deelnemerslijst, die woensdag door de organisatie werd bekendgemaakt. En dus stond hij niet in lijstjes van favorieten.

Vermeulen: "Ik had me te laat aangemeld. Toen ik op internet keek en me wilde inschrijven, bleek de marathon al vol. Ik heb toen contact gehad met de organisatie en gevraagd of ik een startnummer kon overnemen. Donderdag hoorde ik pas dat dat gelukt was. "

Vermeulen, die zich de afgelopen jaren niet al te veel liet zien binnen de Zeeuwse atletiek, bleek zaterdag beter in vorm dan hij zelf had gedacht. In het eerste deel van de wedstrijd keek de Bevelander nog de kat uit de boom, maar geleidelijk aan merkte hij dat hij betere benen had dan de rest. In het kopgroepje met Wim van Sparrentak, Bart Bleyaert, Wilko de Vos en Patrick Hembrecht deed hij met name op de onverharde stukken veel kopwerk. "Dan hoor je de anderen al wat zwaarder hijgen, terwijl jij nog soepel loopt."

Bij het verlaten van Axel, net voor het 30 kilometerpunt, deelde hij een tikkie uit aan de anderen, meer was het niet. Maar op die versnelling ("Ach, het was meer dat ik net ietsje harder ging lopen") hadden de anderen meteen geen antwoord. Alleen Wim van Sparrentak kon nog even volgen, maar de Middelburger moest op het hobbelige, veel verwenste Eiland van Meijer het lijntje loslaten. Vermeulen: " Eigenlijk was ik de anderen al te vroeg kwijt. Twaalf kilometer in je eentje zitten, is iets te veel. Maar het pakte goed uit."

Wat heet. Vermeulen verraste iedereen. Een deelnemer die een uur later finishte, vroeg aan de organisatie wie er gewonnen had. Toen hij het antwoord kreeg, zei hij: "Alwin Vermeulen? Deed-ie mee dan?"

De meesten hadden op een zege van de Belg Bart Bleyaert gerekend. Maar die zat zaterdag met een curieus probleem: tijdens de race moest hij liefst vier keer de bosjes in duiken voor een acute plasbeurt. "Ik heb er tijdens marathons altijd last van", vertelde de dertigjarige atleet openlijk. "Ik voelde me vandaag enorm sterk, maar die nieren werkten niet erg mee."

De winnaar van de 25 van Hulst, een wedstrijd die hij overigens zonder sanitaire stops volbracht, werd na een sterke opmars in de laatste tien kilometer nog wel tweede in 2.46.41, op ruim twee minuten van Vermeulen. Op de vraag wat er gebeurd zou zijn als hij geen plaspauzes had moeten inlassen, durfde Bleyaert geen antwoord te geven.

"Ik kan niets anders zeggen, dan dat ik content ben met mijn tweede plaats en met mijn tijd. Ik liep de eerste helft in 1.24. Het tweede gedeelte was ik dus nog wat rapper."

Dat was ook te zien. Na Axel veegde hij achtereenvolgens De Vos (uiteindelijk vijfde), Hembrecht (vierde) en Van Sparrentak (derde) op. "Op tweeënhalve kilometer voor de streep kwam Bleyaert langszij", vertelde Van Sparrentak. "Ik kon nog wel even aanhaken, maar hij was uiteindelijk te snel."

De 39-jarige Middelburger is wel één van de weinigen die alle zes keer de Kustmarathon liep en de eerste Marathon Zeeuws-Vlaanderen meemaakte. ,,Het is een mooi parkoers. Ik wist niet dat Zeeuws- Vlaanderen zulke mooie stukjes heeft. Ik dacht dat ze hier alleen maar kale polders hadden", zei hij. "Maar ik denk dat er bij de Kustmarathon altijd wel meer publieke belangstelling is geweest, zelfs bij de eerste editie."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.