Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 12 mei 2009

Handen ineen voor nieuwe afslag

De gemeenten Goes en Borsele en waterschap Zeeuwse Eilanden willen de handen ineenslaan om snel een nieuwe afslag op de rijksweg A58 bij Goes-Zuid tot stand te brengen. De afslag is niet alleen belangrijk om de bereikbaarheid van Goes te verbeteren, maar ook om sluipverkeer zuidelijk van Kloetinge te bestrijden.

De Goese wethouder Rinus Dieleman (CDA, verkeer) is groot voorstander van nauwe samenwerking tussen alle, bij de nieuwe afslag betrokken overheden. Als overheden samenwerking aangaan, kan dat al snel tot mooie resultaten leiden, is zijn ervaring. Hij noemt als recent voorbeeld de aanleg van het nieuwe, vrijliggende fietspad door De Poel, op de scholierenroute tussen Goes en Heinkenszand.

Waterschap Zeeuwse Eilanden, de gemeenten Borsele en Goes en de provincie hebben samen de aanleg van de fietsverbinding financieel mogelijk gemaakt. Nadat de overheden elkaar hadden gevonden, is het fietspad in sneltreinvaart, binnen twee jaar, gerealiseerd.

Niet alleen wethouder Dieleman ziet in deze samenwerking een voorbeeld om spoedig een knoop door te hakken over de nieuwe A58-afslag bij Goes, ook waterschapsbestuurder Wilma Brouwer is enthousiast. De gemeente Goes kampt met filevorming in Goes-Zuid, maar het waterschap heeft ook een ander belang. Op polderwegen ten zuiden van Kloetinge rijdt veel sluipverkeer, van de A58-afslag Vierwegen bij Kapelle richting onder meer instelling voor geestelijke gezondheidszorg Emergis in Kloetinge.

Bewoners van één van de sluipwegen, de Abbekindersezandweg, klagen over met name taxibusjes die naar en van Emergis rijden. Afspraken om van de A58-afslag Vierwegen via 's-Gravenpolder te rijden, wat in tijd weinig scheelt, worden nauwelijks nagekomen. 'Lukt het niet goedschiks, dan moet het maar kwaadschiks', denkt bestuurder Brouwer van het waterschap langzamerhand. Diverse oplossingen zijn door het waterschap tegen het licht gehouden. Brouwer wil in juni bewoners bijpraten. Zij lijkt een voorkeur te hebben om alleen nog bestemmingsverkeer op de polderwegen aan de zuidkant van Kloetinge toe te laten. "Maar de echte oplossing is uiteraard een nieuwe afslag van rijksweg A58 bij het Goese ziekenhuis."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.