Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 8 mei 2009

Delta dreigt met dwangsom van 500 miljoen

Delta eist dwangsom van 500 miljoen bij verkoop kerncentraleDelta eist een dwangsom van 500 miljoen euro van de aandeelhouders van Essent en van de energiebedrijven Essent en RWE als de kerncentrale in Borssele niet in publieke handen blijft.

Als Essent wordt overgenomen door het commerciële Duitse energiebedrijf RWE dreigt volgens Delta een schijnconstructie in werking te treden waarbij de aandelen van EPZ - de exploitant van de kerncentrale - weliswaar formeel eigendom blijven van de huidige aandeelhouders van Essent (Nederlandse provincies en gemeenten) maar de kerncentrale in de praktijk mee wordt bestuurd door RWE. Onlangs heeft Delta juridische stappen aangekondigd tegen deze constructie. Daar is vandaag gevolg aan gegeven door een dagvaarding te sturen aan de aandeelhouders van Essent en aan de twee energiebedrijven waarin gedreigd wordt met een dwangsom van 500 miljoen euro wanneer de Duitsers het inderdaad in Borssele - mede - voor het zeggen zouden krijgen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.