Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 4 mei 2009

Kleine kernenbeleid ter discussie

VVD: R.W. BoekholtHet in Borsele bijna heilige kleine kernenbeleid staat ter discussie. "We moeten niet krampachtig vasthouden aan de laatste school en de laatste winkel", stelde CDA-fractievoorzitter Peter van den Dries onlangs in de Borselse gemeenteraad.
Hij kreeg bijval van de VVD en Lokale Partij Borsele (LPB).

Het is voor het eerst dat in de Borselse gemeenteraad zo openhartig aan de houdbaarheid van het kleine kernenbeleid wordt getwijfeld. De leefbaarheid staat of valt met het behoud van voorzieningen in alle dorpen, was tientallen jaren het uitgangspunt. Dat is nu aan het veranderen, omdat de verwachting is dat de bevolking van Borsele in de toekomst zal krimpen. En bewoners zijn zelf steeds minder trouw aan hun dorp, zeker als het om het doen van dagelijkse boodschappen gaat. Ze stemmen met hun voeten.

Langzamerhand wordt het voor de relatief rijke gemeente Borsele financieel ook bijna niet meer haalbaar in alle dorpen zelfstandige voorzieningen overeind te houden. Tijdens de raadsvergadering waarin CDA'er Van den Dries zijn opmerkingen maakte over de laatste school en laatste winkel, ging VVD-fractievoorzitter Roel Boekholt daarop in. Hij wees op de slechte staat waarin de gebouwen van de tennisvereniging in 's-Heerenhoek verkeren.

"De vraag is", gaf Boekholt aan, "of de gemeente in dergelijke voorzieningen geld moeten blijven pompen of dat moet worden samengevoegd. Zo'n discussie is ook nodig over onderwijs." Oftewel: het kan wel eens zo zijn dat in Borsele sport- en onderwijsvoorzieningen in bepaalde dorpen worden gebundeld.

Berry Kooiker (LPB) viel Van den Dries en Boekholt bij. "Dat niet elke kern alle voorzieningen moet hebben, strookt met de gedachte van mijn fractie." Kees Weststrate (SGP/CU) en Connie Miermans (PvdA) maakten die keuze niet. Ze willen eerst het gesprek met de dorpen aangaan. Miermans voegde toe dat 'mensen bij centralisatie zullen worden geconfronteerd met extra reiskosten'. In de praktijk is dat al niet zo'n probleem, volgens Kooiker. "Sommige dingen lossen zich vanzelf op. Veel mensen uit Baarland voetballen in Kwadendamme. Bij tennis is juist het omgekeerde het geval."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.