Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 16 april 2009

RWE economisch eigenaar kerncentrale Borssele

Het Duitse RWE wordt na de overname van energiebedrijf Essent alleen economisch eigenaar van de kerncentrale Borssele. Essent en RWE zijn dat overeengekomen in verband met de discussie in Den Haag over publieke zeggenschap over de kerncentrale.

RWE krijgt het economisch eigendom en profijt en draagt het financiële risico. Het juridische eigendom blijft achter in een bv van Essent. Indirect worden provincies en gemeenten aandeelhouder van deze bv, schrijft de Brabantse gedeputeerde Annemarie Moons woensdagavond in antwoorden op vragen uit Provinciale Staten. Noord-Brabant is de grootste aandeelhouder van Essent.

In de Tweede Kamer bestaat breed verzet tegen commercieel buitenlands bezit van de kerncentrale. Ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil dat Borssele in publieke handen blijft. Ze toonde zich een maand geleden bovendien nog tegenstander van het 'trucje' waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen juridisch en economisch eigendom.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.