Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 april 2009

Borsele bereid haalbaarheid funpark te onderzoeken

De gemeente Borsele is bereid de haalbaarheid van een funpark bij de kerncentrale Borssele te onderzoeken. Burgemeester Jaap Gelok laat dit weten via de gemeentewoordvoerster.

Het idee voor een funpark bij de kerncentrale Borsele is afkomstig van Hennie van der Most uit Schuinesloot bij het Overijsselse Slagharen. Van der Most is ontwikkelaar van onder meer horecabedrijven en pretparken, waaronder Kernwasser Wunderland op het terrein van de (overigens nooit in bedrijf gestelde) snelle kweekreactor bij het Duitse Kalkar.

Van der Most was twee weken geleden op bezoek in Borsele op uitnodiging van burgemeester Gelok. Zij maakten samen een rondvlucht boven Borsele om mogelijkheden te verkennen voor (grootschalige) recreatieve activiteiten in Borsele. Van der Most kondigde tijdens zijn bezoek aan 'op korte termijn' met een initiatief te komen.

Via de internetsite www.funparkborsele.nl heeft hij zijn plan nu gelanceerd. Juister Imaginaires in Middelburg maakte het filmpje voor Van der Most. Vrijdag is er een persconferentie. Van der Most wil gebruik maken van koelwater van onder meer de kerncentrale Borsele om een wildwaterkanobaan te maken. Abseilen en bungeejumpen worden ook als mogelijkheden genoemd. Het zou volgens het internetfilmpje om 'de grootste investering in de toeristische sector in Zeeland ooit' gaan.

Evelien Verboom, woordvoerster van Van der Most, laat weten dat 'het voorstel is opgesteld met de gemeente Borsele'. Er is volgens haar 'nog geen echt financieel plan' voor het funpark. "Maar", merkt zij op, "het is wel degelijk een plan.''

Verschillende Borselse raadsleden laten zich in een eerste reactie niet afwijzend uit over het idee van Van der Most. Zij willen afwachten waarmee hij concreet komt. Over de mededeling dat 'de gemeente bereid is de haalbaarheid te onderzoeken', merkt VVD-raadslid Roel Boekholt op: "Daar gaan we als gemeenteraad altijd nog over." Hij noemt de locatie bij de kerncentrale Borssele ook niet de meest voor de hand liggende. "We willen daar toch een Westerschelde Container Terminal (WCT)."

Berry Kooiker van de Lokale Partij Borsele juicht het initiatief toe. PvdA-raadslid Hubert Uitterhoeve, voorstander van sluiting van de kerncentrale Borssele, vindt een pretpark een goed alternatief voor die locatie. Kees Weststrate (SGP/CU) wil de uitwerking eerst zien. CDA-fractievoorzitter Peter van den Dries is 'heel benieuwd', maar voorziet 'strijdige belangen tussen een pretpark en de veiligheidsregels die rond een kerncentrale in acht moeten worden genomen'.

PZC-artikelen: De gemeenteraad reageert koeltjes op de plannen en Funpark is nog maar een ideetje

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.