Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 8 april 2009

Borsele over de brug voor Ellewoutsdijk

't Kerkje van EllesdiekDe gemeente Borsele zal meer aandacht besteden aan Ellewoutsdijk. Dat is niet voor zijn tijd, bleek gisteravond tijdens een werkbezoek van het college van B en W. „Het zoethout is op”, riep een bewoner, met gevoel voor humor.

Ellewoutsdijk kan profiteren van algemene maatregelen die Borsele heeft getroffen voor particuliere woningverbetering en voor starters op de woningmarkt. Dat is niet alles. Het college van B en W wil ook één miljoen euro beschikbaar stellen voor dorpsvernieuwing in de dorpen Baarland, Oudelande én Ellewoutsdijk. De gemeenteraad moet daar nog wel over beslissen.

Met het geld wil het college onder meer iets doen aan parkeerproblemen in Ellewoutsdijk. Want hoe klein het dorp ook is, geparkeerde auto’s zorgen er voor overlast. Bewoners nemen het niet altijd even nauw, maar vooral zondagmiddag staan auto’s van bezoekers van het populaire Kerkje van Ellesdiek her en der geparkeerd. „De politie zie je hier nooit”, was een klacht uit de zaal.

Burgemeester Jaap Gelok reageerde onmiddellijk. Hij zal de politie vragen op zondagmiddagen te controleren. „Het blijft de eerste keer bij waarschuwingen. Als het niet verbetert, volgen boetes.” „Maak buiten het dorp een parkeerterrein met pendelbusje naar ’t Kerkje”, stelde een bewoner voor als echte oplossing.

Andere ideeën waren: opkopen en opknappen van verkrotte vakantiewoningen, vernieuwing van de bestrating en de dorpsentree eindelijk verfraaien met een bloemenperkje. Wethouder Marga Vermue beloofde donderdagmiddag bloemetjes te planten. „Voorkeuren?” Het antwoord: „Ja, vergeet-menietjes.”

Toen kwam hét heikele punt op tafel: de basisschool. Als die 1 oktober (weer) niet op 23 leerlingen zit, gaat zomer 2010 de deur op slot. Ouders, leerkrachten en dorpsraad doen er van alles aan extra leerlingen te krijgen. Woningstichting R&B Wonen helpt ook mee. De aanwezige Amsterdamse onderzoeker Frans Thissen die de leefbaarheid in Borselse kernen onderzocht, was lovend over de acties. Hij stelde echter ook dat niet elk dorp een school kan houden. „Leefbaarheid is meer dan een basisschool. Jullie moeten die samen maken.”

Bewoners Ellewoutsdijk vragen gemeente om daden. Burgemeester Gelok zegt de aanpak van parkeeroverlast toe. De toekomst van de basisschool is onzeker.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.