Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 24 maart 2009

Borsele baalt een beetje van Delta

DeltaKeer op keer weigert Delta mee te doen aan duurzame energieprojecten en daar heeft de gemeente Borsele langzamerhand genoeg van.
De maat is vol. Burgemeester Jaap Gelok en wethouder Jan Zandee (SGP/CU, milieu) hebben een onderhoud aangevraagd met Delta-directeur Peter Boerma.

"Is Delta nog wel een Zeeuws bedrijf?", vraagt Zandee zich af, vanwege de grote investeringen die Delta - al dan niet via dochterbedrijven - doet in onder meer een afvalverwerkingsfabriek in Ierland en een zonnecellenfabriek in Limburg.

De druppel die de emmer heeft doen overlopen bij het college van B en W van Borsele, is de weigering van Delta om mee te werken aan het zeer milieuvriendelijk bouwen van een nieuwe basisschool in Ovezande. Delta was gevraagd het duurzame deel van de investering in de school voor te financieren. Dit geld zou in de loop der jaren worden terugbetaald via de energierekening. Van de Ithakaschool in Goes lag eenzelfde verzoek bij Delta, maar dat is ook afgewezen.

"Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt", stelt wethouder Jan Zandee. "Bij de verbouwing van De Stenge in Heinkenszand is dit ons ook overkomen. En toen wij Delta vroegen of het bedrijf wilde deelnemen in de proef met een getijdencentrale bij Borssele, gaf het eveneens niet thuis. Maar Delta was wel geïnteresseerd in de uitkomsten van de proef. Zo werkt het niet."

Woningstichting R&B Wonen, die actief is in Reimerswaal en Borsele, heeft een vergelijkbare ervaring met Delta. Het idee was in nieuwbouw rond De Zwake in 's-Gravenpolder met een warmtepomp te werken, maar, meldt projectleider Theo van Driessche, Delta vond het te kleinschalig. "We hebben het hele ontwerp toen moeten aanpassen."

Woordvoerder Peter Kouwenberg laat in een reactie weten dat Delta de aandacht met name richt op investeringen om duurzame energietechnologieën betaalbaar te krijgen. "Tot nu toe moet er nog altijd subsidie bij." Delta is volgens Kouwenberg wel degelijk duurzaam bezig. Hij wijst op het plan voor een grote getijdencentrale in de Brouwersdam.

Gelok, burgemeester van Borsele, toont enig begrip voor Delta. "Delta moet als bedrijf op het rendement letten. De aandeelhouders, de provincie en de gemeenten, willen ook genoeg dividend binnenkrijgen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.