Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 20 maart 2009

Accent op drie dorpen in Borsele

Nieuwbouw in 3 dorpenIn Borsele krijgen drie dorpen de kans sneller te groeien dan de andere twaalf. In de ontwerp-structuurvisie Borsele die gisteren is gepresenteerd in de Borselse gemeenteraad, ligt het accent op Heinkenszand, 's-Gravenpolder en Ovezande.

Alleen die dorpen mogen in de nabije toekomst nog grootschalig uitbreiden. Hoe het begrip 'grootschalig' precies wordt ingevuld, zal onder meer van de ontwikkeling van de bevolking afhangen. De provincie verwacht dat het aantal inwoners van Borsele tot 2030 zal afnemen met duizend. Die voorspelling nam CDA-raadslid Krijn van der Maas met een stevig korreltje zout. "Hoe kan het dat Goes in die tijd met zesduizend inwoners toeneemt en Borsele inlevert? Dat kan toch niet."

Duidelijk is in elk geval dat Borsele doelbewust kiest voor een accent op Heinkenszand, 's-Gravenpolder en Ovezande. Dat geldt niet alleen voor de woningbouw, maar tevens voor detailhandel en zorgvoorzieningen. In de ontwerp-structuurvisie wordt voor de andere dorpen gestreefd naar handhaving van de bestaande voorzieningen (basisonderwijs, verenigingsleven en zorg). Voor 's-Heerenhoek en Lewedorp betekent dit een koersverandering. Die dorpen mochten eerder meer dan gemiddeld groeien.

Bij de drie aanwezige raadsleden uit 's-Heerenhoek, Ton Oosthoek (CDA), Arno Witkam (PvdA) en Roel Boekholt (VVD), ontlokte dit wat kritiek. Wethouder Marga Vermue (CDA, ruimtelijke ordening) reageerde dat zeker 's-Heerenhoek groeikansen behoudt. Nieuwbouwwijk De Blikken kan nog uitbreiden en op het terrein van de voormalige Amac-fabriek kunnen huizen komen.

Ook andere, kleinere Borselse dorpen mogen overigens lichtjes blijven groeien. In Nieuwdorp is zelfs ruimte voor 72 woningen, allereerst op het terrein van transportbedrijf Boot en Buteijn. "Het is onzeker of dat doorgaat" , meldde Vermue, "maar er wordt nog wel over gepraat." Voor Driewegen staan 19 woningen op de planning en in Ellewoutsdijk elf, vooral door het opvullen van 'gaten' in de huidige bebouwing. Nisse, 's-Heer Abtskerke en Baarland wachten ook enige uitbreiding. In Baarland gaat R& B Wonen mogelijk zes van de twaalf starterswoningen in een nieuwe boerenschuur verhuren.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.