Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 5 maart 2009

Brand in bedrijvengebouw Heinkenszand

Hij was nog aan het werk, even na half één in de nacht van dinsdag op woensdag. "Ik wilde de administratie nog bijwerken", vertelt Peter Hage de ochtend na de fatale brand, "want ik zou naar Spanje gaan later in de week, voor een presentatie van de nieuwe modellen van KTM, één van onze motormerken." "Dat had een snoepreisje moeten worden", voegt zijn compagnon Chris Kole toe.
Het verbaast hem niks dat Peter nog zo laat aan de slag was. "Peter is een avondmens, ik ben een ochtendmens."

Vanuit zijn kantoor zag Peter plotseling een rode gloed in de werkplaats. Hij ging onmiddellijk kijken, zag dat het niet pluis was en pakte de brandblusser. "Ik weet die blindelings te vinden." Maar niets hielp meer. "Ik ben naar buiten gerend en werd daar bijna overreden door een wagen van de beveiligingsdienst." De bewaker belde het alarmnummer 112. "Ik kon zelf niet meer mijn mobieltje aan de praat krijgen." Voor zijn gevoel duurde het een eeuwigheid voordat de eerste brandweerwagen kwam en het bluswerk begon, maar Peter wil de brandweer zeker geen verwijten maken. "In zo'n situatie heb je dat natuurlijk altijd. Je staat er bij en je kunt zelf helemaal niets doen." Bij aankomst van de brandweer was al duidelijk dat er voor de motorzaak geen redden meer aan was. Door de hitte sprongen de ruiten van de showroom. Het was zaak te voorkomen dat de brand zou overslaan naar andere panden van het bedrijfsverzamelgebouw aan Noordland, waarin Motor 2000 al twintig jaar is gevestigd. Links van de motorzaak is een drukkerij (Farr), rechts een garage en erachter zijn nog drie bedrijven. In één- en hetzelfde bedrijfsverzamelgebouw.

Het kwetsbaarst leek de drukkerij, want daar ligt altijd veel papier. Als dat zou gaan branden, zou het leed niet te overzien zijn. De brandweer wist het vuur in toom te houden en redde zo het complex. Frans Rademaker van drukkerij Farr weet woensdagochtend niet of hij daarmee blij moet zijn. Zijn drukpersen zouden op volle toeren moeten draaien, maar alles staat stil. Verzekeringsexperts lopen in en uit. Frans' zoon Armand meldt woensdag aan het einde van de middag dat de schade erger is dan verwacht. "De persen zijn waarschijnlijk rijp voor de sloop, zoveel roest zit erop." Peter Hage stapt met experts zijn motorzaak binnen. "Het seizoen moest voor ons net beginnen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.