Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 4 februari 2009

EPZ verlegt veiligheidsring

Het centrale complex van EPZ in Borssele krijgt een groter beveiligingsgebied. De Wilhelminahofweg en de Zeedijk worden daartoe aan het verkeer onttrokken en aan de Westerscheldekant van de dijk komt een hek.

Veiligheidsring kerncentrale vergrootDat betekent dat niemand meer voor langs de kern- en de kolencentrale mag rijden en dat de dijk vóór het EPZ-complex verboden terrein wordt. Wennen voor mensen die in de buurt wonen of op een recreatief rondje langs de centrales willen rijden. Wennen ook voor tegenstanders van kernenergie die de dijk niet meer als observatiepost voor hun acties en tribune voor toeschouwers kunnen gebruiken.

Aanleiding voor de maatregel is een onderzoek van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA). Dat concludeerde dat de beveiliging van de kerncentrale Borssele aan alle (inter)nationale eisen voor beveiliging voldoet, maar dat niettemin verbeteringen mogelijk zijn. In het licht van de langere bedrijfsduur van de centrale (tot 2034) loont het ook die uit te voeren. ,,We willen de beveiliging van ons complex toekomstbestendig maken", zegt beveiligingsmanager Stefan Ridder. ,,Een van de maatregelen is het hek om de centrales verder naar buiten verplaatsen en om de kerncentrale zelf een nog extra hek te zetten." Ook worden sloten en watergangen verbreed.

Het beveiligingsplan voorziet in een nieuwe hoofdtoegang tot het centralecomplex, ongeveer op de plek waar in de huidige situatie de Wilhelminahofweg op de Europaweg aansluit. Wie bij EPZ moet zijn, dient zich daar te melden. De vertrouwde portiersloge aan de Zeedijk, pal op de grens tussen de kern- en de kolencentrale blijft bestaan. Ridder: ,,Dat is een onderdeel van onze nieuwe beveiligingsopzet: je zult op meer plekken moeten aantonen dat je bent wie je bent en dat je inderdaad moet zijn op de plaats waar je naar op weg bent." Daarvoor wil EPZ in nieuwe technieken investeren, zoals apparatuur voor irisscans.

De veranderingen in de omgeving van het EPZ-terrein leiden tot aanpassingen in de ontsluiting van het dorp Borssele. De keus uit de verschillende mogelijkheden daarvoor is bepaald in overleg met onder andere de dorpsraad.

Als compensatie voor het feit het in de toekomst niet meer mogelijk is voorlangs de centrales te fietsen, zal de werkweg van het waterschap aan de Westerscheldekant van de dijk voor fietsers worden opengesteld.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.