Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 30 januari 2009

Greenpeace dient klacht in tegen Atoomstroom

Greenpeace heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de misleidende reclame van Atoomstroom. Het bedrijf probeert klanten te winnen met het aanbieden van elektriciteit die uitsluitend met kernenergie zou zijn opgewekt. Daarbij beweert het ten onrechte dat kernenergie ‘schoon en CO2-vrij’ is. Kernenergie is ook niet ‘vrij van subsidies’, zoals het bedrijf zegt. Greenpeace wil dat Atoomstroom ophoudt met deze reclame in de media en op de eigen website.

Greenpeace dient klacht in tegen Atoomstroom“Kernenergie is verre van schoon. Bij de productie van kernenergie ontstaat levensgevaarlijk radioactief afval dat voor honderdduizenden jaren veilig moet worden opgeborgen”, zegt Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace. “Dit afval ontstaat niet alleen in de kerncentrale zelf, het hele productieproces veroorzaakt wereldwijde radioactieve vervuiling.” Kerncentrale Borssele bijvoorbeeld vervuilt de omgeving van uraniummijnen, vervuilt de Noordzee door de bewerking van kernafval in Frankrijk en is verantwoordelijk voor het transport van radioactief afval naar Rusland. Daar wordt het onder riskante omstandigheden opgeslagen.

CO2 uitstoot van 360 duizend auto's
De productie van kernbrandstof en de bouw van kerncentrales leiden tot veel CO2-uitstoot. Daardoor kan kernenergie nooit het predikaat ‘CO2-vrij’ krijgen. Kernenergie veroorzaakt tot 65 procent van de CO2-uitstoot van een gascentrale, over de gehele keten. Daardoor kan kerncentrale Borssele verantwoordelijk worden gehouden voor de CO2-uitstoot van zo’n 360 duizend auto’s.

Niet meegerekende kosten betaald met belastinggeld
De overheid subsidieert kernenergie door garant te staan voor allerlei niet meegerekende kosten. Kerncentrales zoals Borssele zijn niet verzekerd voor de schade die kan ontstaan bij een kernramp. Geen enkele verzekeringsmaatschappij wil het risico lopen te moeten betalen voor bijvoorbeeld de gedwongen verhuizing van 300.000 Zeeuwen en het onbewoonbaar worden van half Zeeland. Als er een ramp gebeurt, betaalt de burger hiervoor via belastingen de rekening. De torenhoge kosten voor honderdduizenden jaren opslag van gevaarlijk kernafval en de ontmanteling van kerncentrales worden in de toekomst ook door de staat gedekt.

Verbod op misleidende reclame
Greenpeace vraagt aan de Reclame Code Commissie om Atoomstroom te verbieden misleidende reclame te maken, zodat klanten van Atoomstroom weten waar ze voor kiezen. Ze kiezen voor stroom uit het stopcontact die wereldwijd radioactieve vervuiling en onaanvaardbare en onbetaalbare risico’s veroorzaakt. De stroom heeft een oneerlijke lage prijs omdat alle Nederlanders daar indirect aan mee betalen.

Zie ook Greenpeace-campagne: kernenergie

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.