Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 29 januari 2009

Fietspad door De Poel toch in één keer

Waterschap Zeeuwse Eilanden kan het vrijliggende fietspad door De Poel tussen Goes en Heinkenszand toch in één keer aanleggen.
Een landbouwer die eerst weigerde grond te verkopen, is alsnog overstag gegaan. De onteigeningsprocedure waarmee Zeeuwse Eilanden vorig jaar zomer dreigde, is van de baan.

Fietspad door De Poel toch in één keerVolgende week beginnen de werkzaamheden aan het fietspad vanaf de Verbartelweg (de weg waaraan Hotel Goes staat), langs de Sinoutskerkseweg, via het viaduct over de A58 en vervolgens langs de Noordhoekweg tot aan de autoluwe Bimmelsweg naar Heinkenszand. Aannemer Dura Vermeer uit Klundert die het karwei uitvoert voor ruim één miljoen euro, heeft het tracé langs de Sinoutskerkseweg al met paaltjes uitgezet.

Dura Vermeer heeft volgens planning drie maanden nodig voor het karwei, tot en met eind april. De honderden automobilisten die gewend zijn door De Poel te sluipen tussen Goes en Heinkenszand, moeten in elk geval op werkdagen een andere route nemen. Fietsers kunnen wel gebruik blijven maken van de wegen.

Het fietspad is in maart al gereed, maar in de Sinoutskerkseweg en Noordhoekweg moeten ook nog drempels worden gelegd. Fietsers die uit Goes komen, moeten daar namelijk straks die wegen oversteken. Dat kan niet anders, omdat de constructie van het viaduct over de A58 het niet toelaat dat auto's aan één kant rijden. "Je krijgt dan een scheve belasting", aldus een woordvoerster van Zeeuwse Eilanden. "Niet erg handig dat fietsers uit Goes twee keer moeten oversteken", reageert Borsels wethouder Marga Vermue (CDA, verkeer), "maar beter deze oplossing dan geen fietspad."

Vanaf de Verbartelweg tot de Oostweg, door het Poelbos komt het fietspad wel aan één kant. Dat geldt ook voor het tracé langs de Noordhoekweg tot aan de Bimmelsweg. De aanleg van de aparte fietsroute is het sluitstuk van jarenlang gesteggel over sluipverkeer door De Poel. Het waterschap heeft eerst van alles geprobeerd om auto's te weren. Niks hielp. Op verzoek van Borselse dorpsraden, landbouworganisatie ZLTO en de gemeenten Goes en Borsele is uiteindelijk gekozen voor het scheiden van fiets- en autoverkeer door middel van een fietspad.

Zie ook info van het Waterschap: Waterschap legt fietspad de Poel aan

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.